Se întâmplă des ca în fiecare zonă, pe care o explorăm pentru prima dată, să trăim sentimentul de curiozitate. Curiozitatea de a descoperi locurile frumoase ce merită să prindă glas.
Nici bine nu am ajuns în Băile Tușnad să ne cazăm la Hotel O3zone că eram deja nerăbdători să ieșim în stațiune. Simțeam că nu e momentul să ne aşezăm la birou cât încă mai este lumina şi putem cerceta zonă. L-am cunoscut pe dl director al hotelului, un domn foarte prietenos care ne-a povestit despre stațiune și ne-a recomandat o serie de obiective turistice. Imediat am pornit la drum! 🙂
Rezervația Naturală Piatra Şoimilor – prima oprire.
Din Băile Tușnad, după ce traversezi calea ferată, la un moment dat drumul se bifurcă, în partea stângă ajungi la mofeta, un alt traseu, iar spre dreapta continuă traseul spre Stânca Șoimilor.
Pe panoul de la intrare erau afişate poze cu stânca şoimilor şi o cruce de lemn. Corelate cu ce am găsit pe internet am ştiut că nu ne vom opri până nu ajungem la ele. Odată ajunşi la intrarea în Rezervație am urmat indicatorul triunghi roşu cu alb şi 10 panouri pe tot traseul ne-au ajutat să ne orientăm.
Mă interesa să ştiu la ce altitudine trebuie să urcăm, să îmi fac câteva aşteptări dar pentru că mi-a lipsit această informație, a fost mai palpitant. Te așteaptă 18 serpentine până sus iar timpul variază în funcție de condiția fizică a fiecăruia. Noi am parcurs traseul în 30 de minute.
În zona forestieră a Harghitei sunt afișate panouri care te avertizează că sunt urși prin pădure. E suficient un panou să vezi, când te pregătești să urci la un obiectiv turistic, și fiecare foșnet ți se pare că e făcut de urs. Stai fără griji, nu vei avea surprize de acest fel. Localnicii spun că urșii umblă doar noaptea și mai deloc ziua. 🙂
Mișcarea fizică și respirarea aerului curat au fost mai mult decât binevenite. Drumul în zig-zag prin pădure până sus a fost cel mai plăcut moment din toată săptămâna. Și surpriza de final a fost că am întâlnit doi câini simpatici și frumoși ce ne-au condus până pe Stânca Șoimilor.
Unul din ei se odihnea mereu pe marginea stâncii și aveam emoții să nu cadă, așa că am avut mereu o grijă în plus.
Noi fiind un pic răciți, simțeam fiecare adiere de vânt la ureche sau gât. Oboseala acumulată de peste zi s-a șters, într-o secundă, când am privit cât de frumos se vede toată stațiunea și Lacul Ciucaș.
Am fost profund impresionați de toată natura ce ne înconjura. Atât de înălțătoare și fascinantă. Mi-aș face o casă în vârf de stâncă, atât de multă liniște sufletească poate să-mi aducă. 🙂
Stânca Șoimilor se află la 858 m de nivelul mării, ceea ce înseamnă aprox. 210 m de nivelul orașului. Face parte dintr-o rezervație naturală protejată cu o suprafață de 1.5 hectare ce se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud și situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca.
Stânca este formată din rocă magmatică de culoare brun-cenușie, împrejmită de vegetație lemnoasă. Aici se dezvoltă un număr mare de specii floristice adaptate acestui mediu, greu de găsit iarna dar vizibile pe timp de vară iar cea mai cunoscută este vulturica lui Teleki.
Încă un motiv să ne întoarcem pe timp de vară să o vedem. 🙂
Am stat preț de câteva minute admirând peisajul din fața noastră. Am înțeles că, în viață, pentru a atinge destinațiile frumoase o poți face doar dacă mergi în zig-zag. Nu există drum drept! 🙂
Cu drag de călătorii te invit la un urcuș frumos spre Piatra Șoimilor și nu uita: La plecare să lași doar urmele bocancilor și să iei cu tine doar amintirile. Un mesaj de pe panoul Rezervației Naturale Piatra Șoimilor care mi-a plăcut enorm.
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment