Iubești natura? Și noi!
Ai îmbrățișat vreodată un stejar bătrân de 700 de ani? Dacă nu, îți spunem noi cum se face și unde.
Pentru că singur e mai greu, se ia câțiva prieteni dragi și se pornește spre Platoul Breite de lângă Sighișoara. Odată ajunși acolo țintește cu ochii cel mai bătrân stejar, căci el e cel care râvnește cel mai mult după o îmbrățișare sănătoasă.
Vă așezați în jurul stejarului, vă prindeți de mâini și vă lipiți trupurile de el. Dacă ridicați privirea în sus veți simți un oftat de bucurie al stejarului. Se procedează la fel cu toți stejarii din rezervație. Sunt peste 600 la număr în toată rezervația. 🙂
Sunt mai bine de șase secole de când sașii au creat un spaţiu unde puteau să-şi pască turmele de porci şi bovine dar şi un loc de recreere şi petrecere a timpului liber. Cele mai recunoscute erau serbările câmpeneşti, la sfârşitul primăverii sau începutul verii.
Platoul Breite, este cel mai mare, reprezentativ și bine conservat habitat de pajiște împădurită cu goruni și stejari multiseculari din centrul și estul Europei. Locul unde îi vei găsi pe supraviețuitorii tuturor evenimentelor de secole întregi, stejarii multiseculari, matorii evoluției orașului Sighișoara.
Stejarii sunt acolo de sute de ani, au prins zeci de generații de oameni și asta ne face responsabili de ei și de natura întreagă pentru ca următoarele generațiile să se poată bucura de un mediu înconjurător protejat și plin de istorie.
Unii stejari sunt căzuți la pământ de bătrânețe dar au fost lăsați în locul în care s-au prăbușit pentru a nu deranja habitatul vietăților care și-au făcut culcuș în ei. Fiecare arbore este un microcosmos pentru plante și viețuitoare.
Este un spațiu deosebit, în mijlocul naturii, de o frumusețe aparte adâncită de emoțiile pe care ți le oferă vârsta arborilor. E posibil să rămâi uimit de câtă gingășie poate să emane niște arbori înalți și bătrâni aparent impunători.
Rezervația cuprinde mai multe părți, chiar și un teren sătesc de fotbal, câteva zone de protecție specială, dar și o cabană a paznicilor. La intrarea în rezervație vei regăsi un panou cu harta turistică a rezervației protejată.
Poți să ajungi la rezervație destul de ușor: pe jos din Sighișoara, din Cartierul Ana Ipătescu. Sau mai simplu, folosind google maps, așa cum am făcut-o noi, și care te duce direct la Platoul Breite.
Dacă vrei să te relaxezi singur, trage o fugă la Platoul Breite, lipește-ți spatele de stejar și dacă simți căldura pe care o emană înseamnă că ești conectat. Eu am simțit o căldură “sufletească”, la propriu și mă gândesc că acesta este modul lor de a spune “Mulțumesc”.
Însă, eu vreau să le mulțumesc pentru onoarea de a trăi pe propria piele o conexiune cu natura cum rar mi-a fost dat să văd.
Cu drag,
Cosmina
Echipa Zig Zag prin România
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment