Ai trăit vreodată sentimentul prieteniei cu un necunoscut, încă din prima clipă în care ați făcut cunoștință? Să simți că acea persoană face parte din viața ta parcă de-o veșnicie?

Dacă da, probabil povestea care urmează să ți-o redau în cuvinte, îți va suna cunoscut.

Asta am pățit noi, în satul Vișina, când am cunoscut-o pe Bianca Folescu. Cu un zâmbet mare și plină de optimism ne-a întâmpinat în fața porții sale. Ne-am dat mâna, am râs de câteva pățanii de pe drum și ne-a spus cu o sinceritate în privire, ca să scutim orice formalitate: “Hai să fim prieteni” urându-ne bun venit în casa ei.

Am știut în acel moment că oamenilor frumoși li se citește viața pe chip. Nu aveam cum să mă înșel că urmează o săptămână deosebită.  Atât de multe ne-a oferit Bianca în toate aceste zile de ședere la ea în casă, încât stau și mă gândesc cum am putea să o răsplătim pentru bunătatea ei nemărginită.

Imaginează-ți o fată de la oraș, simplă, muncitoare și cu drag de meleagurile dobrogene dar cu un suflet cât România de mare. A venit în satul Vișina să cumpere o casă. Acea casă, la început nu exprima nimic. Era bătrânească, nearanjată și cu pereții crăpați. Curtea nu avea copaci deci nici urmă de umbră la care să te poți odihni. Dar, prin mânuțele magice ale Biancăi acest loc s-a transformat în cea mai frumoasă casă din sat: o adevărată gospodărie tradițional dobrogeană. A păstrat structura originală, tâmplăria și mobilierul tradițional.

Atmosfera din casă este tipică satului tulcean, relaxantă și liniștită. Ca și cum te-ar îmbrățișa un aer răcoros și ți-ar șopti să lași grijile la ușă.

Este o casă ca un adevărat Suvenir din Dobrogea, mai ales că Bianca este pasionată de tot ce înseamnă tradiție dobrogeană iar ideea proiectului cu același nume s-a născut tot din pasiune. Trei lucruri iubește cel mai mult în viață: caii, broderia și turismul.

La primele două nu ar renunța niciodată, iar turismul îl vede ca pe o experiență în care omul să se regăsească pe sine. Asta își dorește de la toți cei care îi trec pragul.

Ce vei găsi în gospodăria Biancăi?

 În primul rând bunătate și optimism, o atitudine de femeie modestă și foarte inteligentă. O persoană de la care cu siguranță pleci inspirat și lângă care te încarci efectiv de energie bună.  Are idei de proiecte, le pune în aplicare și nu se sperie de necunoscut.

Vei găsi case cu acoperiș de stuf văruite în culorile tradiționale roșu, albastru și verde. Pentru mine au fost o adevărată descoperire, nici nu știam cât de fascinant poate fi să și dormi sub aceste acoperișuri ingenioase. Răcoare ziua și călduț seara.  Mobilierul tradițional, fiecare lucru din casă de la ștergarele de pe perete până la covorașele de pe jos, au o poveste care doar adunate împreună poate fi recitată.  Nu există lucru din cameră pus la întâmplare.

Vei mai găsi o grădină plină de verdeață, trandafiri, flori, iarbă verde și copaci la umbra cărora poți să îți bei cafeaua.  Un foișor înalt de la care poți vedea balta de lângă casă unde cailor le place să se plimbe.

Animăluțe de toate felurile și dimensiunile. Bianca iubește atât de mult animalele încât și de la vecini dacă vin ea nu se îndura să le alunge. Are 5 cai incredibil de puternici și fascinanți. Îi alintă ca pe proprii copiii și nu este zi să nu vorbească cu ei. Pe iapa Stella a înhămat-o la căruță și duși am fost spre Pădurea Babadag o zi întreagă – o experiență de-a dreptul sublimă.

Găini, ponei, câini, pisici, măgăruși și nelipsitele păsări care se perindă deasupra gospodăriei dar și barza care și-a făcut cuib chiar lângă casă. O terapie pentru suflet toate aceste viețuitoare care nu te fac niciodată să te simți singur.

Noi ne-am simțit foarte bine în gospodăria ei, o săptămână întreagă ne-am petrecut timpul împreună și când ne întorceam de pe teren era o adevărată plăcere să apăsăm clanța de la poarta casei, să ne bem cafeaua și să povestim ce am făcut fiecare.

Această gospodărie deosebită poate fi vizitată astăzi de prieteni și turiștii care sunt curioși să vadă ce înseamnă să trăiești la țară în regiunea această.

Ba mai mult, în August turiștii vor putea chiar poposi noaptea pentru că le pregătește o casă cu nouă camere decorate tradițional în curtea din spate. Acum, când scriu aceste rânduri se muncește de zori la amenajarea lor interioară și abia aștept să le vizităm și noi când vor fi gata.

Un motiv în plus să ne reîntoarcem în acest loc unde am lăsat, cu siguranță, o parte din mine.

Cu drag de călătorii dacă treci prin Tulcea, gospodăria Suvenir din Dobrogea a Biancăi este un loc musai de vizitat,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România