Poate ai auzit vreodată de Tabăra de scluptură Măgura și ți-a stârnit, cât de cât, interesul. Asta s-a întâmplat și cu noi. Știam că se află la doar câțiva kilometri distanță de Pensiunea Cetățuia – unde eram cazați – așa că nu am ezitat o secundă să ne pornim la drum.

Imediat ce am virat la stânga, înainte de a ajunge la Mănăstirea Ciolanu, le-am zărit. Am frânat și am tras pe dreapta. Atât de frumos arătau sub razele de soare încât chiar m-am așezat preț de câteva minute pe iarbă. Totul era de un calm și o frumusețe aparte.

Tabăra de scluptură Măgura este o expoziţie pe o suprafaţă de 21 de h ce cuprinde sculpturi din piatră realizate prin 1970-1986 de artişti liceeni sau absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucuresti, sub îndrumarea sculptorului Gheorghe Coman.

Această expoziție a venit ca o sărbătorire a 160 ani de existenţă a județului Buzăul. Timp de 16 ani, la Măgura au lucrat 163 de sculptori în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră. Așa a devenit Tabăra la sculptură de la Măgura un loc inedit în Europa și cel mai mare ansamblu național de sculptură în aer liber din țară.

Toate sculpturile din Tabăra Măgura sunt inspirate de arta populară. Sunt numerotate iar pe panourile de la intrare vei regăsi denumirile lor. Ele se află de-o parte și alta a străzii ce coboară spre Mănăstirea Ciolanu.

Numele taberei de sculptură este dată de piatra folosită la piesele expuse ce a fost procurată din comuna Măgura. În jurul sculpturilor cresc nuci și peri precum și alți arbuști.

Cine iubește arta, înțelege povestea din spatele sculpturilor, de aceea acest loc merită atenția noastră preț de câteva ore, mai ales dacă vremea ne ajută. 

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România