Orașul Sighișoara respiră istorie cu fiecare colț al ei. Construcțiile și monumentele s-au păstrat de-a lungul timpului, au fost conservate foarte bine și cu siguranță, merită o vizită.

Pornind din Piața Centrală ne îndreptăm spre Turnul cu Ceas, unul din monumentele reprezentative ale orașului. Vizibil din orice colț, acest loc a servit drept sediu al primăriei până în 1556.

Suntem absorbiți de povestea turnului, cum numai domnul Peter Suciu, ghidul nostru, o poate spune.

Specific organizării medievale transilvane aveam așa numitele scaune de judecată, ne transmite domnul Suciu. Sighișoara era unul din aceste scaune de judecată, mai exact este vorba despre o curte de judecători care avea dreptul să dea pedeapsa capitală, fără drept de apel.

Așa, am aflat că în 1704 primarul orașului a fost executat cu pedeapsa capitală pentru că a falsificat moneda din trezoreria orașului.

Turnul cu ceas are patru stiluri principale constructive

Acoperișul este baroc, ceasul și figurinele se potrivesc renașterii iar restul construcției este o combinație între gotic și romanic. Tot ceea ce înseamnă boltă cu arc este romanic iar arcul frânt este romanic.

Șapte figurine din lemn de tei, ce simbolizează zilele săptămânii se rotesc o dată pe zi la ora 00.00. Ele marchează un nou început al unei zile mai bune decât cea care a trecut. Printre figurine regăsim: Zeiţa Dreptăţii, Toboşarul, Justiţia, Răsăritul Soarelui, simboluri ale conduitei de zi cu zi încă din cele mai vechi timpurile.

Îngeraşii reprezintă Ziua şi Noaptea, aceștia se schimbă zilnic: la ora 6.00 poate fi remarcat îngeraşul ce reprezintă Ziua, în timp ce la ora 18.00 Ziua se ascunde şi astfel face loc Nopţii, adică îngeraşului cu două lumânări aprinse în mâini.

Turnul deserveşte oraşul ca şi muzeu (Muzeul de Istorie), singurul din România organizat pe verticală, având 6 nivele. În muzeu s-au adunat, de-a lungul timpului, de către pasionații muzeologi, diferite piese de arheologie, de bresle, textile și o colectie valoroasă de icoane pe lemn și sticlă din județ.

La ultimul nivel este amplasat ceasul, care nu rămâne niciodată în urmă, de aceea legenda spune că mulți localnici și turiști își fixează ceasurile după ora indicată de acesta.

Actualul mecanisc al ceasului nu mai este cel original, el are acum un motor electric pentru că până în 1905 exista o persoană care avea grijă de ceas. Era o funcție retribuită în cadrul orașului care se numea rectom orologium (directorul ceasului), funcție ocupată și astăzi de un domn ajutat de fiul său să țină ceasul pe linia de plutire pentru că încă mai are o parte a mecanismului vechi.

Cele mai importante bresle ale orașului, în opinia domnului Peter este breasla ceasornicarilor și breasca turnătorilor de clopot, pentru că sunt meserii care presupuneau o atenție deosebită și o finețe extraordinară.

Turnul cu Ceas este poarta sudică a intrării în Cetatea Sighișoarei ce face accesul cu orașul de jos iar în fața s-a construit o barbacană într-un unghi diferit tocmai pentru a nu se putea îndrepta tunul spre poarta principală de către inamici.

La baza turnul se află Camera de tortură, accesul se face printr-o ușă mică unde s-a descoperit o înscripție cu caractere gotice avand urmatorul text: “Morgen werde ich…”, “ Maine eu voi…”.

Turnul cu Ceas merită o atenție deosebită atunci când este vizitat. Cu un ghid pregătit să furnizeze informații prețioase, sentimentul de la fața locului, glumele domnului Peter Suciu și incursiunea prin istoria Sighișoarei, cu siguranță va face ca vizita la Turnul cu ceas să fie una memorabilă.

Pentru noi a rămas o experiență memorabilă. 🙂

Cu drag,
Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

 

Echipa Zig Zag prin România