Când dăm startul unui nou județ ne cuprinde un sentiment plăcut de nerăbdare. Știm că următorul județ vine la pachet cu alte provocări și neprevăzute, însă mai știm că “Ce nu ne omoară, ne întărește!”. Și uite așa am prins noi curaj să începem în luna Octombrie județul Argeș,  al 7-lea din planul nostru pentru anul 2017.

Pornind de la cascade, lacuri, cetăți, muzee, mănăstiri, peșteri, peisaje, case cu povești, sate cu istoric, până pe Transfăgărășan și Vârful Moldoveanu, am avut ce vedea în acest județ.

Acest articol reprezintă ultimul articol din seria Recunoscători pentru 2017, un an care ne-a adus călătorii pline de aventuri și bucurii, oameni ce ne-au oferit multe lecții de viață pline de inspirație. 🙂

1. Centrul orașului Pitești are propriul său farmec și este o adevărată grădină botanică. Mai ales, în perioada tradiţionalei manifestări florale anuală „Simfonia lalelelor”, prin care oraşul Piteşti şi-a câştigat numele de “Oraş al lalelelor”. Nici în plin anotimp de toamnă nu arată rău.

Un canal artificial ce gâzduiește un pârâu în miniatură, șerpuiește printre aranjamentele florale, având la unul din capete, o lalea uriașă de metal, din care țâsnește ușor stropi de apă.

2. Denumite „Comorile adâncurilor” ele sunt scoase din anonimatul zăcămintelor pline de surprize și se oferă veşnic ochilor şi sufletelor celor ce doresc să le admire, încântați de frumuseţea lor inegalabilă. Sunt Florile de mină din cadrul expoziției permanente de la Muzeul Județean Argeș.

3. “Bine ați venit în România de la Argeș”

Așa cum obișnuia Nicolae Iorga să descrie acest lăcaș minunat. Mănăstirea Curtea de Argeș este un loc plin de încărcătură istorică, arhitecturală și spirituală. Plimbările pe alei, sunetul pietricelelor de sub tălpi și muzica din biserică ne-au încărcat ieri cu o energie pozitivă divină.

4.   Legenda meșterului Manole, viața Sfintei Filofteia ocrotitoarea copiilor, precum și unicitățile locului sunt doar o parte din poveștile care îți vor încânta auzul. Legenda spune că în locul unde a căzut trupul meșterului Manole a țâșnit un izvor de apă cristalină care, în timp, a secat.
Pentru a păstra această legendă, în parcul din fața Mănăstirii de Argeș se află Fântâna lui Manole de unde trecătorii se pot răcori cu apă rece.

5. Prima expoziție din România și Europa Centrală și de Est dedicată ecologiei printr-un sistem de diorame şi piese naturalizate se află în cadrul Muzeul Județean Argeș din Pitești. În cadrul expoziției vei găsi prezentată originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe pământ, organizarea materiei vii, relaţia om-natură, întrucât tematica expoziţiei de bază a Ştiinţelor Naturii este ecologia şi protecţia mediului ambiant.

6. Se spune că în anul 1869, Paraschiva Ştefu îşi întocmeşte testamentul prin care lasă 200 de galbeni austrieci pentru indeplinirea unui vis: organizarea unei biblioteci publice. Conducerea primăriei a fost de acord cu acest demers, dispunând elaborarea unui regulament de organizare şi funcționare a bibliotecii. Așa a apărut Biblioteca Județeană Argeș.

7. Fântâna muzicală este unul din obiectivele turistice importante ale orașului Pitești.

8. Sunt multe locuri în România care merită toată atenția noastră. Unele merită chiar tot efortul nostru fizic. Atunci când îmbini sportul cu vizita la cetate nu poate decât să iasă ceva bun. Venind dinspre Curtea de Argeș, la doar 5 km de Barajul Vidraru, la 850 m altitudine există un obiectiv turistic misterios și legendar: Cetatea Poenari. 

9. O fortificație medievală ce avea rol de apărare a granițelor Țării Românești situată pe Dealul Oratiei, la aproximativ 200 de metri de drumul ce leagă Câmpulung de Brașov: Cetatea Oratia. Respiră adânc și fă-ți curaj să pornești, la vale, spre cetate. Merită fiecare pas la vale, deoarece cu cât te apropii mai mult de ruinele cetății, cu atât mai bine vei putea să vezi peisajele.

10. Din categoria frumuseților unice ale naturii de pe meleagurile noastre, face parte și Lacul Învârtita. Acest loc nu este prea cunoscut în România, deși este unic. El ascunde în apă povești ale oamenilor care s-au așezat pe marginea lui, să se odihnească, dar și o legendă care îl reprezintă. Este o confirmare a faptului că poveștile vor fi întotdeauna căi de acces către obiectivele turistice atât pentru români cât și pentru străini.

11. Cel mai important afluent al Dâmboviței ce izvorăște din versantul sudic al Vf. La Om (2230 m), Dâmbovicioara a săpat harnică în formațiunile de roci un canion mirific ce se întinde pe o lungime de 6 kilometri. Eroziunea apelor râului a creat cele mai ciudate forme de-a lungul cheilor, cu turnuri, goluri și creste ascuțite: Cheile Dâmbovicioara.

12. Mănăstirea Aninoasa este un monument istoric și arhitectural de tradiție brâncovenească suprinzător de frumoasă și elegantă. Numele mănăstirii și al localității provine de la pădurile de arini, care se întindeau pe colinele din imprejuri.

13. Trei mănăstiri rupestre, una mai frumoasă ca cealaltă, formează un triunghi echilateral, o  formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, magic sau sacru al Argeşului, cu latura de 20 km.

Legendele Mănăstirii Nămăieşti unește povestea bisericuţei din grotă de un păstor care ar fi dormit cu oile pe stânca în care este dăltuită biserica. Se spune, din bătrâni, că acestuia i s-ar fi arătat în timpul nopții însăşi Maica Domnului, care i-ar fi cerut să sape în piatra de sub el pentru a ajuge la locul unde era ascunsă o veche icoană.

14. Cum ieși din comuna Cetățeni, județul Argeș, brusc în fața ta, se va arăta un relief aparent ciudat, diferit dar impresionant. Este modalitatea naturii de a te avertiza că urmează ceva frumos și unic, un loc special din județ, denumită de mulți teologi “Meteora României”: Schitul Cetățuia Negru Vodă.

15. Una din bijuteriile țării noastre se află în județul Argeș. Este vorba despre cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV): Mânăstirea Corbii de Piatră. Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos.

16. Despre Barajul Pecineagu se spune că este unul din cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur.

Se află o altitudine de 1117 metri și este considerat cel mai mare baraj de acramonte din Europa și se numără în primele 10 din lume. Printre criterii se regăsesc: înălțimea,  anul contrucției, respectiv 1984. Areo suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă.

17. Dacă ar fi să caracterizăm Barajul Vidraru în câteva propoziții, am spune că el adună mii de ore de efoturi fizice a sute de oameni, milioane de tone de piatră săpate plus cei 5 ani și jumătate de construcție. Toate acestea dar și peisajele ce înconjoară lacul Vidraru, din acest loc o atracție turistică demnă de vizitat.

18. În Peștera Dâmbovicioara vei găsi „canapeaua” pe care se odihnea pustnicul Pavel, „masa” și „scaunul” pe care le folosea, precum și altarul la care se ruga.

19. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești,  este al treilea muzeu ca reprezentare și importanță națională și întâiul dedicat ocupațiilor poporului român.  Rațiunea organizării acestui muzeu la Golești derivă din importanța viticulturii și pomiculturii pe teritoriul județului Argeș.

Așa cum a spus și d-l director: „Muzeul Golești este un loc mai special, unde vizitatorii nu vin doar pentru a privi exponatele ci petrec câteodată și o zi întreagă relaxându-se”

Un loc în care ne vom reîntoarce, căci vremea nu ne-a permis să îl vizităm iar atunci când ne-a permis am plecat cu cei 50 de bloggeri internaționali să viziteze România timp de 10 zile.

20. Cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, iar în același timp este singura edificată din piatră: Castul Roman Jidova.

21. Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mausoleul de la Mateiaș, dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din România. Acolo am regăsit și o inscripție pe o piatră:

„Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am aparat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă”.

22. Peisajele Argeșului te vor scoate din casă. Mai ales dacă este cald afară și vreme ideală pentru plimbare.

Tranhumanța surprinsă în drum spre satul Ciocanu

O parte din satul Ciocanu, Dâmbovicioara

sat Podu Dâmboviței, Dâmbovicioara, vedere spre Trecătoarea Rucăr

23. Oamenii care te salută din poartă cu zâmbetul pe buze, bucurându-se, pur și simplu, de binecuvântările date de la Dumnezeu, cum ar fi oile de care au grijă. 🙂

Sau oameni care își câștigă pâinea în mod cinstit.

Spre final, vă las cu un gând sau o întrebare că tot este începutul de an, iar noi am ajuns la finalul seriei de articole Recunoscători pentru 2017. Dacă ai pornit spre o călătorie, fie că descoperi un obiectiv turistic sau asculți o poveste inspirațională sau pur și simplu vrei să vezi ceva nou, te întreb: De ce o faci?

Dacă vrei să descoperi toată colecția de articole dedicate județului Argeș, le găsești pe blog. Mulțumim partenerilor noștri că au sprijinit proiectul Zig Zag prin România.

Cu drag de călătorii te invit într-un județ mai puțin descoperit la pas, Argeș 🙂

Cosmina din Zig Zag prin România

 

Echipa Zig Zag prin România