Am vorbit zilele trecute despre Barajul și Lacul Vidraru și dacă tot suntem la capitolul locuri frumoase din România, astăzi voi spune câteva cuvinte și despre Barajul și Lacul Pecineagu. Tot în situat Argeș. Dar cu o experiență total diferită față de Barajul Vidraru.

Eram în Dâmbovicioara când discutasem cu Marian ce să vizităm a doua zi.

Ne-am uitat pe gps să vedem distanța până la Pecineagu. Era ok. Doar 30 de km. Bineînțeles, că planul de acasă diferă mereu cu cel din teren. De aceea, suntem pregătiți pentru orice.

Drumul până la baraj este o aventură.  O distanță de 30 de km, presupune un timp de aproximativ o oră jumătate pe un drum pietruit. Marian a condus încet că ține la mașina noastră dar dacă ai mașină 4 X 4 s-ar putea să ajungi mult mai repede.

Dacă merită sau nu drumul rămâne de văzut pentru fiecare, însă nouă ne-a plăcut enorm ce am văzut. 🙂

Pe râul superior al Dâmboviței și comparația cu vorbele lui Octavian Goga „Munţii noştri aur poartă“ am descoperit acest loc frumos. Despre baraj se spune că este unul din cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur.

Se află o altitudine de 1117 metri și este considerat cel mai mare baraj de acramonte din Europa și se numără în primele 10 din lume. Printre criterii se regăsesc: înălțimea,  anul contrucției, respectiv 1984. Areo suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă.

În spatele acestui proiect complex și minunat se află o poveste tristă. Inginerul proiectului, Condeescu, a murit în urma unui accident la deschiderea vanelor de golire de fund.

Se ajunge relativ ușor dacă plecați din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până în comuna Podul Dâmboviței. La doar 25 de kilometri de baraj, aveți de parcurs un drum pietruit ce trece prin satul Sătic, unul din cele mai frumoase din zonă.

Cu drag de călătorii,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România