10495576_545644128899079_5636491947845198921_o

„În anul I de facultate mi-a fost luat un desen de către un profesor de antropologie. Ascultam ce vorbea el acolo, dar eu desenam. Probabil eram prea absorbită de ce făceam. A venit şi …gata. Ok, am încurcat-o. În pauză am fost chemată la decanat. Mi-am zis: Gata, din prima oră, primul an… am încurcat-o total!
Mi-a spus domnul decan din vremea aceea că am talent şi dacă ştiu de asociaţia Nicolae Tonitza a Universităţii. Nu, nu ştiam. M-a întrebat dacă vreau să fac parte din ea. Da, ok. Eram cea mai mică de acolo. Şi aşa am început. ”

Zig Zag prin Suceava – Hyperlapse

Trecând prin dulcea Bucovină, spectacolul naturii îţi încântă ochii. Mănăstirile pictate, de piatră sau din lemn, sunt loc de pelerinaj pentru suflet. Monumentele, statuile sau cetăţile îţi aduc aminte că aceste meleaguri au o istorie aparte: Bogdan Vodă, Ştefan Cel Mare, Alexandru Cel Bun şi alţi domnitori le-au protejat de atacuri străine şi le-au făcut să prospere.
În judeţul Suceava, te întâlneşti cu oameni de toate felurile. Muncitori şi activi din fire, te surprind cu poveştile şi tradiţiile lor…şi mai ales prin mândria de a fi bucovinean.
Aceasta este Suceava aşa cum am cunoscut-o noi !

[mashshare]

ZiggY

Imaginație și culoare: Interviu cu o pictoriță din Suceava

Imaginația este mai importantă decât cunoașterea, spunea Einstein.

La asta m-am gândit când discutat cu o pictoriță din Suceava, într-un cadru la fel de creativ amenajat ca și vocația aleasă: pictura. Ziduri de piatră, cu lumini strategic plasate, muzică ambientală, iar pe pereți erau picturile lui Daniel Relenschi, un artist botoșănean, pe care am avut plăcerea să-l întâlnesc în primul județ al călătoriei mele.
Într-adevăr, imaginația e un mare dar pe care omul l-a primit. Are libertatea să-l folosească în orice domeniu: artă, afaceri, în relațiile cu ceilalți, peste tot.

Ascultam atent poveștile pictoriței, o fire foarte energică și expansivă, dar în același timp sensibilă și iubitoare de frumos.
Din copilărie și până în prezent a simțit impulsul să picteze și să deseneze forme, pe orice: pereți, cărți, la început și apoi tablouri. Flash-urile scurte pe care le are deseori, îi trimit idei din neant, dar apoi ea este cea care își folosește imaginația pentru a combina aceste idei în forme originale.

Bucuria ei vis a vis de pictură este ca o monedă cu două fețe: prima este bucuria față de actul creator în sine, o adevărată descărcare de energie. A doua este bucuria de a dărui ceea ce creează, senzația imensă de satisfacție când vede că opera ei e bine primită de oameni…așa cum s-a întâmplat în cazul lui David Garrett de care mi-a povestit cu entuziasm.

Discuția cu această tânără pictoriță mă inspiră să cred că tinerii din țară au un mare potențial în prezent. Asta pentru că, avem imaginația la dispoziție, liberă și puțin viciată de convingeri limitative. Împreună cu aplicarea ideilor furnizate de ea, se pot face lucruri superbe, în orice domeniu, chiar aici, în România.

Echipa Zig Zag prin România