Echipa Zig Zag prin România a găsit un loc care te conectează cu originile românești. Este vorba despre Casa Străbunicului, o unitate de cazare aparte din Bucovina.

Am plecat din Iași și am ajuns în două ore și jumătate la Casa Străbunicului, aflată pe drumul care leagă Pârteștii de Sus cu Solca, în județul Suceava. Locul a fost deschis publicului ca structură de primire turistică anul trecut și își așteaptă oaspeții. Poarta de la intrare este una impunătoare, de lemn și reprezintă primul semn care te deconectează de „acasă” pentru a fi pregătit să pășești în trecut. Ne bucură de la intrare spațiul larg care înconjoară cele două case: una a străbunicului, datată la 1897 și cea a strănepoților, un spațiu nou construit, menit să semene arhitectural cu căminul strămoșilor.

 

Gazda noastră, Tudor, ne confirmă că aceasta a fost, într-adevăr, casa străbunicului său. Interiorul acesteia a fost doar recondiționat și este disponibilă pentru închiriere integrală, având trei camere cu baie proprie. Casa mare are cinci camere și două apartamente, toate cu băi private. Fiindcă apreciem timpul petrecut împreună, ne-am simțit foarte bine în sufrageria casei mari, amenajată cu un televizor inteligent, bibliotecă, spațiu de relaxare, șemineu, conexiune la internet foarte bună. În același timp, sufrageria este una comună cu bucătăria, complet utilată – ceea ce stimulează șederile de lungă durată. 

 

Casa mică – capacitate 6 adulți, baie în cameră

Casă mare5 camere duble matrimoniale (capacitate 2 persoane fiecare) cu baie în cameră și 2 apartamente cu câte 2 camere fiecare (capacitate 4 persoane) cu baie proprie 


 

Pentru activitate în aer liber, oaspeții pot găti la ceaun în curte și sunt invitați să ia masa în foișor.  Pentru cei mai leneși dintre noi, care vor pur și simplu a lenevi la soare, există varianta balansoarului din lemn sau a legănatului în hamac la umbra perilor bătrâni din curte. Este disponibilă parcarea mai multor autoturisme în curte, iar dacă sunt printre cititori și iubitori de ciclism, zona poate fi cu ușurință descoperită pe două roți: peisajele de aici îți taie respirația. Asta înseamnă că te oprești, respiri adânc și te minunezi de peisaje, de verdele de Bucovina! 

O vacanță la Casa Străbunicului e un remediu excelent pentru cei care caută să se desprindă temporar de cotidian. În împrejurimi poți vizita salina Cacica, cunoscută pentru beneficiile aerosolilor salini, bazilica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului sau te poți deplasa în localitatea Marginea, faimoasă pentru meșteșugul olăritului cu ceramică neagră. Indiferent că alegi să rămâi în curtea casei sau vrei să descoperi și lumea dincolo de poarta de lemn, vei fi conectat, în mod sigur, cu spiritul Bucovinei.

În anii de după 1989, a fost înregistrată o tendință  în România, de migrație a populației de la sat către oraș. Oportunitățile păreau mai numeroase în mediul urban, astfel că mulți au fost cei care au profitat de ocazie, mutându-și domiciliul. Entuziasmul vieții la oraș oferă, e adevărat, multe înfățișări ale confortului, dar cu toate astea, armonia de la sat nu poate fi înlocuită. În ciuda fluxurilor de migrație, ne punem de acord cu Lucian Blaga care spunea că „veșnicia s-a născut la sat.” 

 

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required


Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.

Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe linkul din subsolul e-mailurilor noastre.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Nicoleta Felea