Ne-am bucurat de zi frumoasă cu soare la Hotel Sunrise din Crișan, atenți fiind să nu ne ardă soarele, căci avem mult timp de petrecut pe barcă și nu vrem să fim de nerecunoscut din cauza bronzului.

Pornim din acest mic sat care are doar 7 km și o singură alee principală, spre locurile misterioase ale Deltei la cârma bărcii lui Ionut Călin, fratele lui Mihai Călin cu care am mers pe Insula K din Sulina.

Diferite specii de păsări zboară deasupra bărcii noastre, care mai de care, mai deosebite. Cu aripi lungi sau scurte, bot ascuțit sau cioc adânc, mai lente sau rapide, te privesc de sus sau chiar își vâră capul în apă, imediat ce te zăresc.

Bine ați venit în Raiul Păsărilor. Aici, în Deltă trebuie să stai zile întregi să le studiez, dacă vrei să le înțelegi și să observi cât de diferite sunt.

„Dacă deosebiți pelicanul comun de cel creț, atunci eu mi-am îndeplinit misiunea”, ne spune Ionuț Călin râzând.

Ține în mână o carte studiată de el de-a lungul anilor, pe care ne-o întinde fără să se uite la ea.

– Deschide la pagina 30 stânga jos, ne spune el.

Ne uităm la el uimiți:

– Să nu-mi spui că acolo găsesc pelicanul comun, îi spun eu curioasă! Așa și era!

Uimitor sau nu, de profesie ornitolog și ghid turistic, Ionuț Călin a studiat atât de mult păsările, încât le ghicește de la metri distanță și îți spune pagina de unde să citești mai multe despre specie, din cartea lui de căpătâi.

Se adaptează turistului, așa că dacă urmează să meargă în Deltă cu nemți sau japonezi, nu îl deranjează să studieze denumirile păsărilor în limba turiștilor. Le știe pe de rost în latină și ți le descrie într-un mod cum numai el o poate face.

Doar cu asta se ocupă de ani de zile și îi place la nebunie!

De multe ori a fost solicitat să meargă în Deltă și să filmeze păsările pentru un documentar. A stat 7 zile de dimineață până seară cu un cameraman, ca să surprindă parada nupțială la corcodelul mare. Aveau barca camuflată, nu făceau zgomot și mâncarea era împachetată în servețele ca să nu foșnească atunci când voiam să servească gustarea.

Într-o zi ne-a dus cu barca lui extrem de comodă într-un loc, unde nu toți barcagii te vor conduce. Ba mai mult, cred că nu foarte mulți știu despre acest mic colț de rai.

Se numește Lacul Cuibul cu Lebede, iar la apus acest loc poate fi mirific. Dacă ești norocos printre stufărișuri lebedele te vor privi gingașe și bonusul zilei vor fi puii care se plimbă agale leagănându-se după mama lor.

De multe ori ni s-a întâmplat să nu ne mai săturăm privind mununățiile din jurul nostru, lăsându-ne pradă frumușeților Deltei care îți fură gândurile și îți invadează amintirile marcând momente deosebite demne de păstrat în suflet, pentru totdeauna.

Cu drag de călătorii te invit la Crișan,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România