Toate s-au întâmplat din cauza ei. Fata pe care o caută toată lumea, acum nu mai este.
S-a îndrăgostit de un soldat(cătană) și dragostea lor părea imposibilă. Mama vitregă a fetei nu era de acord și numaidecât a deschis gura, a trăznit un blestem și fata s-a transformat în piatră. Și piatra a ajuns astăzi rezervație naturală.


După mulți ani, vânt și ploi, piatra a început să se macine și să capete forme ciudate. Localnicii au început să le găsească nume și să-i transforme în zmei. Și uite așa a ajuns Grădina Zmeilor una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale județului Sălaj.


Am avut ocazia să ne reîntoarcem în acest loc drag. De data aceasta zmeii aveau haine verzi și erau mai timizi. Stau acolo ascunși și neclintiți în grădina lor și își așteaptă fetele.


Urcând prin dreapta lor, în acel loc de veghe proaspăt amenajat, vei vedea în depărtare un sat frumos : Gâlgau Almașului.


În orice anotimp, peisajul se schimbă. Se vestejește, adoarme și iar învie. Dar își păstrează aceeași frumusețe.


Zmeul și Zmeoaica, Călugarii și Soldații, Eva și Acul Cleopatrei sunt doar câteva dintre formațiunile din conglomerate și gresii care încă mai rezistă în lupta cu natura.


Merită admirate și fotografiate. Atunci când natura își intra în drepturi, totul devine istorie.

Legendele prind viață atunci când are cine să le dea mai departe. Căci noi oamenii, trebuie să ne redescoperim identitatea, să ne trasmitem valorile și să îmbrățișăm evoluția.

Cu drag,
Iulian din Echipa Zig Zag prin România

Foto: Oancia Iulian

Echipa Zig Zag prin România