„Bine ați venit în casa bunicii mele, locul meu de poveste” – așa cum îi place Alexandrei Ligia Bodea să-și primească vizitatorii.

Alexandra Ligia Bodea a început cu această pasiune de a colecționa obiecte etnografice în anul 2004, la un an după trecerea bunicii sale în neființă, atunci când ea avea doar 12 anișori.
Marea ei dorință era de a păstra vie amintirea bunicii, pe care a iubit-o și cu care s-a înțeles foarte bine.
Spune Alexandra că bunica ei era o femei tare blândă, o ajuta mereu cu sfaturi și nu o certa niciodată. Îi spunea de fiecare dată „Să faci cât mai mult, să fii consecvent și să fii corect”.

De aceea pentru Alexandra, acesta este locul unde ea își poate recăpăta energia de zi cu zi.

Toate lucrurile care i-au aparţinut bunicii sale, costume populare ţesute în casă, ştergare, blide, tot felul de obiecte de uz casnic, le-a păstrat, dar a mers și prin sat să adune de la fiecare casă. Și dacă găsea ceva, unii i le dădeau gratis, iar pentru alţii, muncea.
„ Îmi amintesc, de exemplu, că în vacanţa de iarnă, pe un ger năprasnic, m-am dus la o femeie care mi-a spus că îmi dă ce are pe acolo dacă îi spăl ştergarele puse la blide”. Toate au avut un preț, dar simplul fapt că o facea cu drag și pasiune nu refuza să îi ajute pe oameni și să continuie să caute la fiecare casă.

Lada de zestre a bunicii sale

În curtea Alexandrei se găsesc două case tradiționale relocate și urmează a treia casă. Într-una din case se poate locui, acolo gătește, citește și îi place foarte mult să își aranjeze singură totul. Dar cea mai importantă și cu o valoare sufletească foarte mare este casa bunicii sale, chiar la intrare în curtea muzeului.

Casa Birăiții (în zonă, primarul se numea birău – termen preluat din ungurescul biró = primar, căpetenie)

Pe lângă plăcerea de a colecționa obiecte tradiționale, Ligia Alexandra Bodea mai are o pasiune pe care o îndrăgește mult, aceea de a picta icoane pe sticlă.
Organizează cu drag tabere de pictură pe sticlă în fiecare an cu copii din diferite județe și sunt deja 7 ani de zile de când organizează această tabără de pictură. Copiii sunt cazaţi acolo,  având parte şi de alte activităţi recreative, de un foc de tabără, care marchează finalul experienţei din fiecare an. Ea își dorește să transmită pasiunea mai departe şi celor mai mici.

Planurile ei nu se opresc aici. Vrea să transforme acest loc drag sufletului ei într-unul cât mai viu, poate chiar într-un muzeu al satului.

Pe Alexandra o găsiți pe paginile de facebook: Ligia Alexandra Bodea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea și puteți ajunge din:
Zalău, județul Sălaj, drumul spre Șimleu Silvaniei- Nușfalău- Boghiș- Iaz, 5 km de la indicator către Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea

Tânăra Ligia Alexandra Bodea vă așteaptă cu drag să vizitați muzeul din Iaz.

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag, Elena
Echipa Zig Zag prin Romania

 

Echipa Zig Zag prin România