A rămas în istorie dar și în inimile șimleuanilor.
Panorama orașului Șimleu Silvanei
Ceea ce a mai rămas astăzi din Cetatea Báthory este poarta principală, zidurile de incintă, două bastioane și o clădire unde era intrarea propriu zisă.
Clădirea cu Poarta Principală în incinta cetății
Toată cetatea a fost construită din piatră adusă de pe Măgura, unde astăzi se află Cetatea Șoimului, dar fără cale de acces.
Istoria medievală a Șimleului a fost și este strâns legată de familia Báthory, familie princiară, care a jucat roluri importante în istoria transilvăneană.
După cum o cunosc șimleuanii, Cetatea Bathory a aparținut familiei princiare a Bathoreștilor, care s-au stabilit pentru prima dată aici dar și cei care au construit o cetate în perioada medievală.
Zidurile Cetății Báthory
Prima dată a fost constituită sub forma unei cetății cu zid de împrejmuire, dar mai târziu, când familia Bathory s-a stabilit în orașul Șimleu Silvaniei, aceștia au construit un castel cetate.
Această nu servea doar pentru familia princiară, ci și populației care se afla în zona cetății. Fiind o cetate de apărare, oamenii ajutau în diverse poziții administrative.
Se spune că în cetate aveau toate condițiile necesare și în felul acesta ei nu trebuiau să iasă afară și să se expună.
Calea de acces în cetatea după atacurile turcilor și tătarilor
În această cetate s-a născut Ștefan Báthory în 1532, cel care avea să devină un mare principe al voievodatului Transilvaniei și în 1576 va deveni rege al Poloniei.
Ștefan Báthory este o personalitate importantă atât pentru Șimleu cât și pentru Polonia fiind un rege iubit și respectat de către polonezi.
De-a lungul vremii, cetatea dar și orașul Șimleu au suferit numeroase atacuri și devastări din partea turcilor și tătarilor, de aceea cu ultimul atac a începutul decăderea cetății, ajungând în 1774 proprietatea orașului.
Legenda balaurului ucis de regele poloniei
Legendele spun ca unul din cei mai importanți regi ai Poloniei, a ucis un balaur nu cu forța armelor, ci cu cea a minții.
Daniel, directorul de la Centrul de Informare Turistică din Șimleu Silvaniei ne-a povestit legenda balaurului.
Totodată, el ne-a adus aminte că în Biserica Romano-Catolică se află un blazon cu trei colți înconjurați de un cerc. Cei trei colți ar reprezenta balaurul.
” Legenda spune că în Șimleu a existat un balaur și că de fiecare dată când ieșea din peștera de sub Măgura făcea ravagii în oraș, dar mai ales făcea ravagii în rândul femeilor. Balaurul căuta fete virgine, iar după cum spune legenda, le lua cu el și le fi mâncat. De aici a scăzut și numărul populației.
Soluția pe care a găsit-o Ștefan Báthory a fost aceea de a jupui câteva sute de oi pe care le-a umpult cu var nestins. Balaurul fiind înfometat a înghițit varul nestins și a mers să se adape în Râul Crasna. Varul în contact cu apa a făcut ca balaurul să explodeze și așa a fost ucisă bestia ”
De aici și-ar fi ales familia Báthory blazonul în care sunt reprezentați colții de balaur și astăzi.
Noi ne-am găsit liniștea la poalele Măgurii, dar ne-am ales și cu o poveste de neuitat.
Și după cum spune și Daniel, există un potențial foarte mare în Șimleu, având cetatea exact în centrul orașului.
Au planuri mari de reabilitarea a Cetății Báthory, iar dacă sunteți curioși și doriți să o vizitați, îi puteți contact pe cei de la Centrul de Informare Turistică.
Mulțumim, Daniel pentru ghidaj dar și pentru informațiile prețioase pe care ni le-ai oferit.
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
Cu drag, Elena
Echipa Zig Zag prin Romania
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment