După ce am făcut o mică vizită la Cetatea Báthory, Daniel, directorul de la Centru de Informare turistică din Șimleu, ne-a însoțit la Biserica Romano-Catolică.

Aici am putut afla istoria lui Báthory și legătura pe care a avut-o acesta cu biserica.

IUL_1128-2

Biserica Romano-Catolică a trecut prin diferite schimbări și foarte multe etape.
Vorbim de o istorie din care face parte voievodul Transilvaniei, Báthory István dar și istoria orașului ferit de ciumă.

IUL_1166-2Panorama orașului Șimleu Silvaniei 

În acele vremuri, tătarii au incendiat toate localitățile și bisericile pe care le întâlneau în drumul lor spre Oradea. Nici Șimleu Slivaniei nu a scăpat cu o soartă mai bună, fiind incendiată și Biserica Romano-Catolică. După cele întâmplate,biserica s-a reabilitat în 1666 de către Gheorghe Rákóczi al II-lea.
Sub sanctuarul bisericii, se găsește o criptă de 13 metri. Cripta era un loc subteran, construit la subsolul bisericii, unde se păstrau obiectele de cult.
La ora actuală nu există cale de acces. Pe vremuri se intra și chiar se oficiau diferite ceremonii religioase, acesta fiind considerat un loc sfânt.

IUL_1132-2Sanctuarul bisericii

În anul 1894, interiorul bisericii se restaurează și de asemenea se vopsesc icoanele de pe pereți. În fiecare an, înainte de sărbătoarea Paștelui, credincioșii trec pe la fiecare icoană în parte pentru a se ruga.

IUL_1137-2Picturile care au fost restaurate

În turnul bisericii se află trei clopote, care au și ele un rol important în construcția bisericii. Primul clopot a fost sfințit pentru Fecioara Maria și care a fost adus din Viena.  Cel de-al doilea clopot Reginei Ungariei, iar al treilea pentru Iisus din Nazaret.

În podul bisericii, pe bârne se găsesc inscripțiile cu numele celor care a făcută biserica. IUL_1183-2

Voievodul Transilvaniei Báthory István împreună cu soția sa aleg să o construiască odată cu nașterii fiului lor care avea să devină voievodul Transilvaniei şi rege al Poloniei.

Biserica găzduiește Statuia originală Sfânta Treime și este ridicată în locurile unde s-a răspândit ciuma și bineînțeles în semn de recunoștință. O copie a statuii se poate vedea în Parcul Central din Șimleu.

IUL_1204-2Statuia Sfânta Treime din Biserica Romano-Catilică, Șimleu Silvaniei

Aici am întâlnit-o pe doamna Fazakas, o doamnă care își dă tot interesul ca această biserică să fie introdusă în circuitul turistic. Și am avut plăcerea de a fi primi care semnează în cartea de onoare a Bisericii Romano-Catolice din Șimleu Silvaniei.

Biserica se poate găsi pe strada 1 Mai, Șimleu Silvaniei.
Iar dacă vrei să asculți povestea bisericii și să o cunoști pe doamna Ilona Cuni Fazakas, care se ocupă cu îngrijirea ei, o poți suna la acest număr : 0742767645. 

 Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag, Elena
Echipa Zig Zag prin Romania

Echipa Zig Zag prin România