Înainte să descoperim Monumentul Exodul Sașilor pe internet, colegul meu Marian m-a luat frumușel de mână ca să îmi arate ce a descoperit el în timp ce se plimba pe străduțele din Bistrița. 🙂 Spre suprinderea mea m-a dus exact în fața monumentului.
Bineînțeles, monumentul nu l-a descoperit Marian, ci a fost dezvelit  într-o dumincă, 14 septembrie 2014, fiind finanţat de către Asociaţia Saşilor Bistriţeni. 🙂

Monumentul „Exodul Sașilor“

Acest simbol al recunoştinţei este amplasat în centrul istoric al municipiului, lângă Turnul Dogarilor, deoarece în urmă cu 70 de ani, 40.000 de saşi au părăsit forţat zona judeţului Bistriţa-Năsăud.

După cum spun istoricii, sașii au venit în Transilvania în mai multe etape.
Meșteșugari sași au fost aduși în Transilvania după necesitate. Dar pe lângă acest fapt, sașii puteau folosi pământul fără nici o restricție, erau scutiți de taxele vamale și aveau drept să țină târguri fără să plătească.

Interesant era faptul că aceștia au primit dreptul de a-și bate moneda proprie dar și dreptul de a organiza meşteşugurile în bresle.

Și dacă vorbim despre plecare saşilor bistriţeni, aceasta a avut loc în urma invaziei trupelor sovietice. Atunci sătenii au plecat în refugiu cu care trase de boi sau cai, iar orăşenii în camioane şi vagoane de marfă.

Nici nu e de mirare că s-a ridicat un monument al sașilor în Bistrița, în Transilvania.

Întreaga Transilvanie a rămas cu foarte multe amintiri după plecarea sașilor. Începând de la cultură, port tradițional, mâncărurile delicioase dar și clădiriile spectaculoase.

DE RETINUT ! Este primul monument din ţară care comemorează exodul saşilor transilvăneni, dezvelit la Bistriţa, județul Bistrița-Năsăud.

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,
Elena din echipa Zig Zag prin Romania

 

Echipa Zig Zag prin România