Fără să fim recunoscători pentru ceea ce am realizat, nu vom putea niciodată să construim un viitor. Privim cu recunoștință spre 2017 și cu nerăbdare către ceea ne va rezerva următorul an.

Din seria de articoleRecunoscători pentru 2017 scriem, astăzi, despre experiența noastră din județul Bistrița-Năsăud, al doilea planificat anul trecut.

Iar mă încearcă sentimentul că nu o să reușesc să menționez pe toți cei care merită să ajungă în lista recomandărilor noastre din acest județ. Să-mi fie cu iertare dacă se întâmplă acest lucru!

Să începem, zic! 🙂

1. Dacă Bistrița ar vorbi… „Îți vine să crezi că un oraș a luat naștere atunci când dorințele oamenilor s-au ciocnit? A fost atât de mare impactul încât Universul nu a mai putut suporta atâta euforie… Așa am apărut eu! Mă numesc Bistrița și m-am născut din dorința oamenilor de a fi fericiți.”

     Toate drumurile bistriţenilor duc la… Biserica Evanghelică

Pentru a ajunge la ea nu ai nevoie de hartă, căci cel mai înalt turn de biserică din întreaga Transilvanie îi aparţine. Are 75 de metri şi îl poţi observa din orice colţ al oraşului, ceea ce îţi dă senzaţia că a fost construit special să te ghideze. Citește mai multe despre Biserica Evanghelică

2. Era o zi frumoasă de primăvară. Primii paşi prin Bistriţa. Am trecut pe lângă Turnul Dogarilor şi am simţit că e încărcat de istorie. Am citit pancarta cu denumirea obiectivului şi l-am reţinut: Turnul Dogarilor. O legendă spune că între Biserică şi restul Cetăţii exista o reţea de legătură, prin canale subterane, oferind refugiu în caz de asediu.

Din toate cele 18 turnuri de strajă ale sistemului de fortificații construite în secolul XIII, astăzi, mai existã doar Turnul Dogarilor, înalt de 35 de metri.

3. Am urcat alene pe drumul șerpuit de pe Valea Bârgăului care ducea în deal, oprind din când în când, să imortalizăm peisajele care ne tăiau respirația. După câțiva kilometri parcurși, printre copaci se observă cum se ridică precum o fortăreață timidă, castelul construit cu propriile mâini de Gavrilă Leonte Gavrilaș.

“Există posibilitatea să migrezi, să alegi alte căi în viață sau să rămâi locului și să construiești, ne transmite Axy. Mie, personal, realizarea castelului îmi crează un echilibru și cred foarte mult că ne-a unit ca echipă, ca familie, lucrând mai bine de 10 ani de zile împreună.” 

4. Călătoria cu maşina şi kilometrii pe care îi facem zilnic ne-au devenit cei mai buni prieteni. Cât timp stăm într-un judeţ obişnuim să ne îndepărtăm mereu de hotel pe o rază de peste 60 km. Deal, câmpie, munte sau lac toate sunt ale noastre, zi şi noapte.

La doar 15 km de oraşul Năsăud am ajuns într-un loc care ne-a propulsat pe vremea când trăia un mare poet român. Mai exact, în comuna Coşbuc, nume luat după locul în care s-a născut marele nostru poet George Cosbuc și-am închis ușa Casei Memoriale George Coșbuc cu zăvorul. 🙂

5. Lucian Blaga spunea că ”Veșnicia s-a născut la sat”, iar odată ajunși în satul Liviu Rebreanu, vorbele lui Blaga au devenit mai adevărate ca niciodată. Principala atracție din sat este Casa Memorială a autorului Liviu Rebreanu. După cum și scriitorul remarca în romanele lui, oamenii de aici au niște trăsături aparte, iar noi am regăsit asta încă de la discuția cu dl. Valer Ilovan, ghidul muzeului.

6. Nimic nu se compară cu o vizită la Muzeul Grăniceresc, alături de un ghid care îți poate oferi o incursiune în timp, prin detalii pe care nu le vei găsi pe internet sau informații care nici cărțile de istorie nu le menționează.

7. “Ați fost la Salva?”, „Trebuie neapărat să ajungeți la Virginia Linul!”, „Nu uitați să treceți pe la Salva să vedeți portul popular din Bistrița Năsăud!”. Acestea sunt doar trei dintre îndemnurile bistrițenilor care ne-a condus de sărbătoarea Floriilor, în comuna Salva chiar în locuința dnei Virginia Linul, creator de artă tradițională.

Ea ne-a învățat că Tradiția înseamnă muncă de sute de ani strămoșilor noștri.

8. Pentru a ajunge la Lacul Colibiţa trebuie să parcurgi un drum şerpuit dincolo de Bistriţa Bârgăului care la prima vedere pare un sat simplu. Când în drum iţi apare barajul de acumulare ştii sigur că ai ajuns la destinaţie pentru că poţi deja să admiri lacul în toată splendoarea sa.

Se spune că pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserică din Colibiţa şi atunci când scade nivelul apei, se poate vedea crucea bisericii.  Localnicii spun că lacul ar fi blestemat şi că în fiecare an se plăteşte tribut cu o viaţă umană.

9. Nu cred în superstiţii, la fel cum nu cred că ar exista vreun număr care să-mi poarte ghinion. Bistriţa, nici atât, nu se sperie de numărul 13. Altfel, nu cred că s-ar mai bucura că găzduieşte cel mai lung şir de imobile medievale cu arcade la parter din România.  13 la număr şi numerotate începând cu numărul 13.

10. Când eşti frumos îţi cresc “bulbi de flori” pe cap! Afirmaţia cu bulbii mi-a venit involuntar când am văzut pentru prima dată Castelul Arcalia. Am crezut că are nişte bulbi de flori imenşi pe acoperiş iar eu trebuie să mă aşez pe iarbă în aşteptarea florilor. Însă, când am auzit că “bulbii” şi castelul au o vechime de peste 150 ani… ştiam că mult şi bine pot aştepta că bulbii tot aşa vor arăta.

11. Zig-zag prin Ținutul lui Dracula: Pasul Tihuța 

Primii oameni care au locuit în localitatea Piatra Fântânele au fost chiar muncitorii de pe Valea Bârgăului care au muncit la realizarea drumului care leagă Ardealul de Moldova. Aici am avut parte de peisaje mirifice…

…și un hotel de poveste. Am scris toată experiența noastră din Pasul Tihuța, aici.

Nu vom uita că ne-am prins în hora de la Năsăud 

În data de 14.05.2017 s-a scris istoria pentru Bistrița-Năsăud! La inițiativa dnei Virginia Linul s-a adunat cel mai mare număr de oameni îmbrăcați în costum popular s-au prins în horă! Un eveniment unic, plin de emoție și energie pozitivă demn de Certea Recordurilor.

Toate articolele noastre din județul Bistrița-Năsăud le găsești pe blog și mulțumirile se îndreaptă spre partenerii locali care au contribuit la șederea noastră acolo și s-au asigurat că nu ne lipsește nimic. Un teaser video te așteaptă pe pagina noastră de Facebook.

Cu drag de călătorii te invit la Bistrița-Năsăud să colinzi meleagurile și la plecare să guști din produsele locale de la Produs în Bistrița-Năsăud. 🙂

Cosmina

Zig Zag prin România

 

Echipa Zig Zag prin România