Românii au așa… un foc viu în ei. Nu renunță nici în ruptul capului atunci când își doresc cu adevărat ceva. Nici noi nu am plecat din județul Buzău fără să vedem un alt simbol al acestui județ atât de vast și bogat.

Ne-am pornit spre Focul Viu din satul Terca, locul unde încă se mai circulă cu căruța trasă de boi.

Drumul a fost la fel de provocator ca cel de la Așezările rupestre din Bozioru. Ajungi până la punctul unde te lasă gps-ul și chiar pe dreapta vei vedea puntea care trece râul la capătul căruia un indicator te ghidează spre stânga.

Ei bine… De acolo e distracție că nu mai găsești niciun alt indicator. Fie mergi după pin-ul roșu de pe gps și ajungi sigur acolo, fie mergi pe cursul râului pe lângă gardurile oamenilor.

Poteca până sus este bătătorită dar noi am deviat și ne-am rătăcit un pic. Google Maps a fost de mare ajutor, am urmat locația și am ajuns chiar acolo.

După ce se termină gardurile vei da de o mică poiană unde musai faci stânga pe poteca bătătorită de pasul omului dacă vrei să ajungi la destinație. Dacă vrei să te rătăcești ca noi, faci dreapta pe dealuri. :))

Urcușul este de aproximativ 30 de minute, de câte ori ne odihneam trupurile mai întoarceam privirea spre priveliștea din spatele nostru și așa ne încărcam cu energie și optimism. Pe cât e drumul de provocator pe atât de frumoase sunt peisajele de pe deal.

Focul Viu este un fenomen natural generat de gazele care ies prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind formând flăcări. Localnicii spun că atunci când ele se sting mai sunt persoane care le aprind cu chibrituri.

La întoarcere nu e recomandat să mergi printre proprietățile oamenilor că s-ar putea să fii nevoit să sari garduri multe. Mergi pe potecă și sigur vei ajunge de unde ai plecat.

Cu drag de călătorii,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România