Când se pregătește de călătorie, e ca o bunicuță nerăbdătoare care șade pe prispă, în fața casei, așteptându-și nepoții. Însă, mocănița își așteaptă liniștită turiștii în Gara Mică din Sovata.

“Sper că nu te grăbești, călătorule! Hai cu mine!” Așa ne-a îndemnat mocănița să ne lăsăm plimbați spre Câmpul Cetății de vagoanele ei restaurate.

Nu am urcat toți din echipă sus în mocăniță. Marian și Iulian au mers cu mașina înainte și au surprins-o în fotografii, în tot traseul ei. Abia la întoarcere s-au bucurat de plimbare.

După ce ne găsim loc pe scaune apare nașul, așa cum îi place lui să i se spună, dl Mircea Greavu. Ne prezintă pe  scurt câteva detalii despre mocăniță și despre el. Are simțul umorului și ne spune că s-a născut în același an în care lomotiva a fost construită și anume 1952.

O prezintă pe dna. Carmen însoțitoare lui de tren care ne-a ținut companie tot drumul făcându-ne atenți atunci când intram într-o pădure fermecată, o zonă de poveste sau când treceam peste un podeț suspendat.

Ne spune să aplaudăm mocănița atunci când mecanicul trage sirena și să facem cu mâna la trecătorii din traseul nostru. Se pare că e o tradiție acolo așa că ne-am conformat și a fost distractiv. Am zâmbit tot drumul și am stat în picioare căci nu aveam stare.

Mocănița parcurge traseul de 14 kilometri într-o oră. Pe o linie ferată îngustă circulă o locomotivă cu aburi și două vagoane. Are băncuțele de lemn și nu are geamuri. Funcționează cu lemne și cărbune iar viteza maximă este de 35 km/ oră însă noi nu am depășit viteza de 20 km/ oră.

Asta pentru ca noi să ne întindem mâinile pe geam și să ne lăsăm chipul în bătaia vântului. Aveți grijă la crenguțe, ne spune dna Carmen zâmbind.

Munții Gurghiului, dealuri verzi, pădurile sălbatice sunt doar câteva dintre imaginile afișate în fața ochilor. A fost o plimbare lentă, probabil singura oră din zi în care nu m-am gândit la sarcinile pe care le aveam de finalizat.

Ne-am lăsat purtați de zgomotul roților care ne relaxau iar când am ajung la capăt de linie crezând că povestea s-a terminat, ea de fapt a continuat. A urmat o experiență plină de emoții cu Safari Tours despre care poți citi aici, încheiată cu o oră de pescuit și o cină bine-meritată în echipă, la Hanul Pescăresc. Am petrecut o duminică demnă de aplaudat! 🙂

Cu drag,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România