Bastionul Măcelarilor - mezeluri și praf de pușcă

Cu mult timp în urmă, acum aproximativ 500 de ani, pe vremea când Matei Corvin era rege al Ungariei…Baia Mare primea dreptul de a-și construi ziduri de piatră cu scop de apărare. Pe lângă zidul de apărare putea să construiască și șapte turnuri care să ajute apărarea cetății. Așa a apărut Bastionul Măcelarilor.

Cele șapte turnuri  au fost încredințate diferitelor clase sociale din cetate pentru a fi folosite în scop de apărare în cazul eventualelor atacuri. Bastionul Măcelarilor și-a primit acest nume pentru că breasla măcelarilor, care era cea mai numeroasă și puternică din cetate, avea îndatorirea sâ îl utilizeze. Ei străjuiau una din cele mai importante porți a cetății, cea de sud.

Tot aici, la Bastionul Măcelarilor, în urma unei ambuscade, vestitul Pintea Viteazul își dă ultima suflare încercând să cucerească cetatea.

Astăzi, Bastionul Măcelarilor este locul unde se organizează târgurile sau expozițiile folclorice și etnografice.

[mashshare]

ZiggY

Baia Mare…vestigii: Bastionul Măcelarilor

Eram pe străzile Centrului Vechi din Baia Mare. Voiam să vizitez câteva muzee și locații istorice dar era destul de târziu și mă gândeam că nu voi mai găsi nimic deschis la ora asta. Desfac harta, văd că sunt destul de aproape de Bastionul Măcelarilor și decid să merg acolo.

Spre bucuria mea, ajung chiar înainte să închidă și reușesc să intru și să aflu câteva informații. Recent au fost organizate aici o serie de evenimente dedicate aniversării celor 685 de ani de la atestarea documentară a orașului.

Mi s-a părut comic numele și am întrebat de ce se numește Bastionul Măcelarilor…am aflat că breasla măcelarilor se ocupa de apărarea porții de sud a cetății prin această construcție. A mai fost numit și Turnul Munițiilor pentru că aici își țineau soldații armele și praful de pușcă.

Nu am putut sta mult pentru că trecuse deja de ora închiderii…am plecat decis să mâ întorc când voi mai trece prin Baia Mare.

Echipa Zig Zag prin România