Baia Mare - Crăciun în Maramureș

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, băimărenii organizează un festival cu adevărat special. “Crăciun în Maramureș” este un eveniment care reconstituie Ajunul Crăciunului așa cum se petrecea cu câteva sute de ani în urmă în satul maramureșean.

Gospodari din toate zonele Maramureșului s-au adunat la Muzeul Satului din Baia Mare. Și-au adus tot ce le trebuie pentru a petrece un ajun tradițional și ș-au apucat de treabă. Vor să le arate tuturor celor care au venit aici cum se sărbătorește un Crăciun în Maramureș.

Veniți din zone diferite, s-au întrecut între ei în a-și arăta măiestria. Fiecare a pregătit bucate alese, tradiționale zonei și specifice sărbătorii. Din fiecare zonă a venit și un grup de colindători. Aceștia merg din casă în casă și îi încântă pe gospodari și pe gospodine cu vocile lor calde.

“Crăciun în Maramureș” este o sărbătoare care nu merită ratată. Foarte mulți turiști se bucură de obiceiurile și tradițiile expuse aici.

[mashshare]

ZiggY

Abia am plecat din Baia Mare de câteva zile dar am ținut neapărat să mă întorc pentru această sărbătoare. M-am întors să văd “Crăciun în Maramureș” organizat la Muzeul Satului din Baia Mare.

Ajuns aici m-am bucurat foarte mult să văd oameni veniți fin fiecare colț al Maramureșului. M-am bucurat să văd cum se pregătesc ei pentru Crăciun. E o plăcere să urmărești cum pomana porcului este diferită în fiecare zonă. Vinul fiert e o delicatesă. Fiecare zonă folosește mirodenii diferite. Grupurile de colindători merg din casă în casă și fac din evenimentul “Crăciun în Maramureș” o adevărată sărbătoare.

Spiritul sărbătorilor e în toi la acest eveniment. Am simțit cu adevărat și am văzut cum se desfășoară un Crăciun în Maramureș. Voi cum vă pregătiți de Crăciun?

Echipa Zig Zag prin România