Colindători - Crăciun în Maramureș

“V-aducem vestea cea mare,

C-azi e zi de sărbătoare”

Îmbrăcați în costume tradiționale, cu versurile învățate pe dinafară au pornit dis de dimineață la drum. Colindători din colțuri îndepărtate ale Maramureșului au venit în Baia Mare. S-au oprit la Muzeul Satului, unde gospodarii taie porci și pregătesc tot felul de bunătăți pentru Crăciun. Aici are loc evenimentul „Crăciun în Maramureș”, unde este reconstituit Ajunul arhaic.

Mergând din casă în casă, tinerii colindători îmbogățesc spiritul Crăciunului și aduc în inimile gospodarilor mai multă bucurie. Ei dau de veste celor pe care îi colindă despre sărbătoare ce vine. Aduc un zâmbet pe fețele oamenilor și sunt răsplătiți cu pupeze și colaci. Sărbătoarea e în toi.  Toată lumea e veselă și se bucură de nașterea Domnului.

[mashshare]

ZiggY

Crăciun în Maramureș – colindători de poveste

În țara Maramureșului, acolo unde tradițiile se păstrează cu rigoare, așa cum o mamă își păstrează dragostea pentru copii ei, oamenii te primesc cu căldură. Te văd ca pe un membru al familiei de mult plecat în țări străine. Acolo unde te întorci mereu cu drag, ca într-un cămin călduros într-o zi geroasă. Acolo m-am întors și eu pentru a fi martor la evenimentul numit “Crăciun în Maramureș”.

Aici am întâlnit oamenii din toate  părțile Maramureșului care se pregăteau în mod tradițional pentru Crăciun. Zâmbitorii și neobosiții colindători se plimbau din casă în casă și cântau fără oprire. Eram uimit cum de sunt așa de mulți tineri și întreb un bătrânel:

  • Bade, cum reușiți să transmiteți tradițiile în rândul tinerilor? Cum de sunt așa mulți copii care duc obiceiurile sătești mai departe?
  • Tinere Ziggy, spune bătrânul. În călătoria ta vei învăța cât de important este mediul în care trăiești și cât de mult te influențează acesta. Acești colindători și ceilalți tineri pe care îi vezi tu aici au crescut cu astea. Zi de zi sunt înconjurați de viața satului și de tradiții. Ei le preiau cu drag de la bătrâni și le duc cu mândrie mai departe.

Îi mulțumesc bătrânului și plec mai departe cu vorbele lui în gând. În jurul meu răsunau glasuri de colindători, mă simțeam ca într-un basm. Trăiam o frumoasă poveste de iarnă.

Echipa Zig Zag prin România