Biserica Sfinții Petru și Pavel

Pe drumul național care leagă Sighetul Marmației de Baia Mare, mai exact în localitatea Tăuții se Sus, găsim o biserică albă, de piatră, care se înalță cu mândrie spre cer. Poartă hramul “Sfinții apostoli Petru și Pavel”.

Construită de familiile de iobagi de aici, biserica „Sfinții Petru și Pavel” datează din 1779. Ea este împrejmuită de un gard de piatră, asemănător cu construcția bisericii, ce datează din 1806. Zidul este acoperit cu șindrilă, așa cum a fost și biserica înaintea reparațiilor din anii 2003 – 2007. Atunci acoperișul bisericii a fost placat cu tablă de cupru.

Localnicii se mândresc și vin la fiecare slujbă ținută în biserica „Sfinții Petru și Pavel”.

[mashshare]

ZiggY

M-a oprit din drum – Biserica “Sfinții Petru și Pavel”

Eram în Baia Sprie și mă pregăteam să plec în Baia Mare. Mă urc în mașină și plec. Pe drum, prin localitatea Tăuții de Sus, văd o biserică albă cu un turn înalt care îmi atrage atenția. Opresc și întreb ce biserică este. Aflu că este biserica „Sfântul Petru și Pavel” și că este din piatră.

Voiam să intru în biserică dar poarta era închisă. Trebuia să mă mulțumesc cu priveliștea din exterior. Găsesc pe cineva care îmi dă mai multe detalii despre biserică. Turnul acesteia are 38 de metri înălțime iar de sus se vede o priveliște grozavă. Mi-ar fi plăcut să pot urca.

Îmi continui drumul cu gândul la biserica „Sfinții Petru și Pavel”. Oare cum e pe interior?

Echipa Zig Zag prin România