Poenar

„ Cu turismul am început din pasiune. De mic mă dădeam cu schiurile… am venit în Cavnic și ziceau cei de aici că doresc să-și mai mărească domeniul schiabil. Era o pârtie mai scurtă, care e și acum. Eram cu mai mulți sportivi, că noi ne ajutăm între noi și știam pe cineva care montează instalații de schi. De aici a pornit totul…

Maramureșul e foarte cunoscut și bine reprezentat prin partea de biserici vechi și  tradiții, dar turiștii merg la biserici o zi, două, tradiții la fel… după o săptămână trebuie să le mai oferi și altceva”.

[mashshare]

ZiggY

Ziggy pe pârtia de schi din Cavnic

La intrare în Cavnic, fix lângă indicatorul localității, se află una din principale atracții ale zonei: pârtia de schi. E străjuită de batalioane tăcute de brazi și are tot ce îi trebuie: instalații de zăpadă artificială, sănii, schiuri, punct de prim ajutor și mai ales oameni pasionați de domeniu care au grijă de ea.

Un astfel de om este chiar proprietarul pârtiei și al hotelului din apropierea ei. Până să ne întâlnim la interviu a avut grijă să îndrăgesc bine Cavnic și împrejurimile sale. Și-a dedicat timp să mă ducă la Logolda,  topitoria de aur, acum în ruine, ascunsă în pădure…să arate cascada din spate, statuia dedicată minerilor sau faimosul stâlp al tătarilor. Am aflat de la el o mulțime de lucruri care m-au ajutat să scriu articole despre Cavnic.

Proprietar pârtia de schi din Cavnic

Vesel din fire, are mereu o poveste sau o glumă la el. Se vede că are turismul în sânge. Cât timp ești oaspetele său face tot posibilul să te simți bine și să pleci cu o stare mai bună decât atunci când ai venit. Îmi zice că asta e marea lui satisfacție: când vede oameni stresați care vin în concediu la el și pleacă relaxați și bucuroși.

Știe că un turist are nevoie de diversitate și de aceea vine cu tot felul de idei pentru trasee și atracții turistice ca să-l facă să revină. Se mândrește cu ce a construit la intrare în Cavnic mărturisindu-mi că tot ce are a construit în timp, cu răbdare, pasiune și curaj.

„Dacă muncești și faci ce-ți place, lucrurile-s simple. E ca și cum ai merge la iubită…”

Iarna se încăpățânează să vină dar pârtia lui de schi din Cavnic începe să aibă zăpadă artificială. Binențeles că nu am ezitat când m-a invitat să fac snowboarding. Pârtia e foarte tare, când o testezi cu placa. Însă și la figurat e valabilă afirmația…Căzăturile m-au ajutat să înțeleg asta 🙂

Echipa Zig Zag prin România