Cazanele Mari ale Dunării

Cum de au apărut locuri ca acestea?

Asta îţi vine să îţi spui când vezi “năzdrăvăniile” facute de Dunăre, în drumul ei prin ţară.

Unele, de-a dreptul spectaculoase sunt chiar Cazanele Mari! Mehedinţenii se mândresc să spună: ”Sunt în judeţul nostru!”.

Nu e tocmai un loc bun pentru gătit…ci mai degrabă unul în care atmosfera unei poveşti s-a coborât în realitate!  Cam aşa poate fi descrisă Clisura Dunării la Cazanele Mari: Fluviul îşi vede de drum hotărât, în timp ce munții veghează toată scena. Intri într-un spațiu intim, de parcă ai fi între ”prieteni”.

 

          Ştiai că?

– Sunt despărţite de Cazanele Mici prin Golful Dubova, care se întinde pe aproape 1,4 km.

– Sunt cuprinse între Golful Dubova şi Valea Plavişeviţei.

– Fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier şi constituie rezervaţie naturală.

– Au o lungime de 3,8 km, o lăţime de 200 – 350 metri și o adâncime de 80 de metri.

– Sunt formate din Dealul Ciucarul Mare – 318 metri – ai cărui pereţi abrupţi mărginesc latura stângă a fluviului şi din Dealul Strbacul Mare – 768 metri – situat pe partea sârbească.

– Prin curenţii mari din adâncuri se creează bulbuci la suprafaţa apei, dând senzaţia de fierbere.

Cazanele Mari

Dunărea începe să fiarbă!

– Flora conţine multe elemente submediteraneene în amestec cu cele central – europene, cum ar fi: laleaua de clisură sau liliacul sălbatic.

– Reprezentative pentru arealul rezervaţiei sunt reptilele – ţestoasa lui Hermann, vipera cu corn, guşterul – iar în peşteri, liliecii.

          Unde găseşti Cazanele Mari ale Dunării?

– comuna Dubova, judeţul Mehedinţi.

– Coordonate GPS: 44°37′N  22°16′E

Cazanele Mari ale Dunării

Golful Dubova

            Cum ajungi acolo ?

– Din Orşova, pe DN57

– Din Moldova Nouă( Judeţul Caraş-Severin), tot pe DN57.

 

          Ce mai poţi face în zonă ?

Dacă vrei să te bucuri de Cazane și de priveliștile incredibile pe care ți le oferă Dunărea prin locurile astea, ai câteva alternative:

– Cel mai ușor e să stai să bei o cafea sau o bere la oricare din pensiunile de pe malul Golfului Dubova și să admiri stânga-dreapta Cazanele Mici și Mari.

– Poţi să urci pe munte, masivul Ciucarul Mare – 318 metri. Traseul porneşte din centrul Dubovei şi îl parcurgi în 2 ore, urmând marcajul triunghi galben. Vara e periculos din cauza prezenţei viperelor în zonă.

Accesul către Ciucarul Mare se face direct din DN 57, din centrul localităţii Dubova, la circa 100 de metri de sediul Primăriei Dubova, pe sensul de mers spre localitatea Sviniţa.

–  Plimbându-te cu barca în croaziera ta pe Dunăre, vei vedea Peștera Veterani și Peștera Ponicova, care e săpată sub Ciucarul Mare. Are peste 1,5 km lungime, deşi cel mai probabil vei intra în ea cu barca, cel mult 70 de metri.

În plus, în funcție de anotimpul în care ai decis să vezi zona asta, mai poți face baie în Dunăre sau dacă ești pasionat, e ”fir întins” la pescuit.

Stai! Mai e ceva ce merită amintit: Chipul lui Decebal, aproape de Cazanele Mici. Este cea mai înaltă sculptură în piatră, din Europa!

          Informaţii utile

Cazanele Mari pot fi văzute cele mai bine de pe apă. Pentru asta, trebuie să faci o croazieră care costă 25 RON/persoană pentru o oră la particulari sau mult mai puțin dacă închiriezi barca de la administrația parcului.

Dacă ajungi în zonă, dai un telefon și pe bază de buletin și în schimbul unei sume considerabil mai mici închiriezi bărci pneumatice, biciclete, saci de dormit sau corturi.

          Persoane de contact

– Marin Cărămizaru, preşedintele Asociaţiei de Turism din Dubova

– Felix Baratky din Orşova: Responsabil relații cu comunitătile locale și educație ecologică în cadrul administraţiei Parcului Porţile de Fier

-Alin Subţire: preot în Dubova şi antreprenor în domeniul turismului.

Cazanele Mari

Să aruncăm un ochi spre malul sârbesc al Dunării!

          Gânduri de final

De la Baziaş, locul de intrare în ţară şi până la punctual de final-Barajul Porţile de Fier I, Clisura Dunării e fascinantă! Însă niciodată n-am văzut-o mai frumoasă, mai impunătoare și mai enigmatică ca în Dubova, la Cazanele Mari. Trebuie să vii aici să le vezi!

Articol scris în colaborare cu Andra Vlăjoagă din Rădăuţi.

Echipa Zig Zag prin România