Într-o lume plină de hoteluri, construiește un conac. Și nu unul la întâmplare, ci unul unde motivele tradiționale sunt pictate manual pe fațadă, pereți și mobilier. Un conac unde prezența elementelor de sculptură și traforaj în lemn sau zidărie în piatră brută denotă încercările nenumărate de a reînvia stilul brâncovenesc în acest loc plin de o energie aparte.
Asta ne face să pornim din Iași într-o zi frumoasă de toamnă, să conducem aproximativ 10 ore să fim oaspeți la Conacu’ Boierului, un nucleu al tradițiilor românești din satul Ponoarele, Mehedinți. La intrare în Conacu Boierului pe lângă urările călduroase ale fetelor de la recepție te întâmpină câteva costume tradiționale parcă așezate strategic să îți fure câteva gânduri, o serie de cărți musai de răsfoit despre împrejurimi și nenumărate obiecte sculptate de meșteri populari din Horezu pe care nu reziști fără să le admiri minute în șir.
Și pentru că ești istovit de atâta drum, faci repede check in-ul și cobori să te cufunzi în canapeaua confortabilă din restaurant. Poate ești deja cu gândul la un preparat anume, un desert preferat, însă prima pagină a meniului te introduce subtil în povestea locului și te rupe câteva secunde de realitate.
Aici afli despre cârnații de la garniță că sunt afumați în vatra foișorului, salatele de vinete, icre, zacuscă, dulceață sunt doar câteva dintre bunătățile făcute de mâinile iscusite ale bucătarilor. Turta nu este cumpărată, lipiile cu brânză și papanașii sunt rețetă proprie care, fie-ne cu iertare, i-am degustat în fiecare seară. Camerele poartă denumirile regiunilor României și sunt decorate diferit cu motive tradiţionale pictate manual ceea ce face ca odată ajunși la Conac să descoperi în camere ceva cu totul autentic. Crișana te așteaptă cu albastrul și răcoarea specifică Crișurilor iar Vatra Dornei este cea mai înaltă cameră din Conaccu apa și muntele la un loc, albastru și verde deopotrivă. Mureș este ascunsă timid la etajul 3, precum o tânără frumoasă domniță te răsplătește cu o priveliște încântătoare atunci când tragi draperia să ieși pe balcon. Toate aceste camere poartă povești adunate din toată țara și care prind glas într-un loc cu totul special pentru noi și garantat pentru toți cei care se hotărăsc să le treacă pragul.
Vizitează împrejurimile Ponoarelor Conacu Boierului se află la 100 de metri distanță de Podul lui Dumnezeu, unul dintre cele mai mari poduri naturale existente și singurul circulabil din lume. Denumirea este dată și de faptul că în decursul anilor, câteva maşini rămase fără frâne, dar și un biciclist au căzut în gol de pe el, însă nimeni nu şi-a pierdut viaţa. Acest loc poartă și o legendă conform căreia ar fi avut loc o luptă a Diavolului cu Dumnezeu.
La câțiva metri de Podul lui Dumnezeu vei regăsi Peștera Ponoarele o lungime de peste 700 m şi care se află chiar sub dealul cu același nume, reprezentând singura legătură între Lacul Zătonul Mare şi Lacul Zătonul Mic, realizată la nivel subteran.
Dealul Peșterii oferă o priveliște deosebită asupra satului de o parte și a Lacului Zăton de altă parte (denumit și Lacul Fantomă deoarece este vizibil doar după ploaie). Pe lângă aceste locuri mai poți vizita și Bisericuța de sub Stei, Câmpul cu Lespezi, Cheile Băluței, Pădurea de Liliac, Peștera Bulba și Steiul Ponorii. Mai multe detalii regăsești și pe site-ul Conacu Boierului.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment