10702173_537184139745078_1245008333368349091_n1

” A fost construit pe o reţea de beciuri subterane, devastat de marele incendiu şi invadat de trupele de război…Astăzi continuă să stralucească în inima oraşului.”

Centrul Vechi

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Centrul vechi al Botoșaniului: incendiu, război și tunele subterane

Ziggy ajuns în Botoșani denumit și ”Orașul Verde”. Și unde să poposești în orașul lui Iorga, Eminescu și Luchian, decât într-un loc în care istoria începe chiar din Centru, adică Centrul Vechi.

– Ziggy știi prin câte refaceri a trecut Centrul Vechi Botoșani?
– Spirit Botoșănean, nu știu, însă voi asculta cu amândouă urechile.
Îmi povestește că, după ce popoarele cotropitoare au incediat și au dărâmat, s-au construit tuneluri subterane, care erau singurele șanse de a scapa de sub războaiele invadatorilor.

După toate aceste întâmplări, Spiritul Botoșănean îmi spune că Centrul Vechi Botoșani a fost reconstruit de mai multe ori. Rămân absolut uimit despre ceea ce aflu si mă întreb:

”Oare câtă ambiție, dăruire, dorință de a munci și a reface tot ceea ce alții la acea vreme cotropeau și făceau să dispară?”

După toate cele aflate, pot spune că Botoșaniul nu e doar “Orașul Verde” pentru mine. El rămâne și un oraș al minților luminate.

Echipa Zig Zag prin România