10658790_539984776131681_7806088750698704421_o

”Bunicul meu avea o vorbă şi atunci n-am înţeles eu bine. Spunea aşa: Un bărbat în viaţă, trebuie să-şi întemeieze o familie şi să aibă un copil. Îmi spuneam: ok, sigur o să mă casătoresc şi o să am un copil. Îmi doream asta de când eram liceean. Dar am vrut tot timpul fetiţă. Am încercat, dar n-a fost să fie.

Pe urmă: un bărbat la viaţa lui, trebuie să facă o casă. Mi se părea un lucru imposibil pentru că pe vremea lui Ceauşescu era greu sa crezi că poţi să-ţi faci şi tu o casă.

Cel mai simplu lucru care mi se părea din ce mi-a spus bunicul: obligatoriu în viaţă, un bărbat trebuie să planteze un copac. Mi-am spus: asta e cea mai simplă chestie pe care pot s-o fac. Trebuie sa plantez un copac.

În înţelepciunea lui de ţăran, bunicul mi-a spus: a planta un copac, înseamnă să laşi ceva în urmă. E un lucru pe care l-am spus de foarte multe ori apoi. Am încercat să-l duc la îndeplinire. Viaţa m-a purtat aşa în nişte ipostaze, ca să pot să fac lucrul ăsta. ”

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Perspective pentru Botoşani: un oraş plin de potențial

Priveam în gol în camera de așteptare, așteptând să intru la dumnealui în birou. Apare o femeie, una din angajatele de acolo, și mă invită înăuntru. Pășesc curioasă către ușa impunătoare și mă văd întâmpinat cu o strângere de mână fermă și un zâmbet larg. Mă invită să iau loc pe unul din scaunele de acolo.

Sunt curios. În sfârșit stau de vorbă cu acest om, apreciat și recomandat mie de multă lume din Botosani. Încep prin a-l întreba despre copilăria sa. Îmi povestește că la 11 ani a ajuns în oraș, iar primii bani făcuți au fost din teatru. Îi plăceau costumele și repetițiile de la teatru, lucru care l-a ajutat să fie mai deschis în societate. A iubit încă de atunci Botoșaniul, un „oraș plin de potențial” cum îl numește.

„Botoșaniul, prin definiție, este un oraș cultural. Mi-am propus să cresc turismul din zonă. Asta înseamnă să promovez ceea ce deja există – bisericile, monumentele, muzeele, dar să și creezi ceva nou, care beneficiază turistul care vine.
De exemplu, m-am gândit la un patinoar care să fie deschis 365 de zile din an. Sau terenuri de sport – tenis, fotbal – care să ofere o gamă mai largă de activități chiar și locuitorilor din oraș.”

Acest om mi-a creat senzația că vrea să „mobilizeze” Botoșaniul, să îl coloreze mai mult. Chiar și locuitorii orașului s-ar implica, ar fi angrenați în evoluția orașului lor.

M-am retras și am rămas cu imaginea unui om care știe ce face.

Echipa Zig Zag prin România