10603846_540195066110652_4232030221960510903_o

” Mihai Eminescu a fost un om ca şi noi, cu plusuri, minusuri şi cu…job. Unul dintre joburile sale era cel de copist adică redacta manuscrise. A lucrat în fostul Tribunal, actuala clădire a Primăriei.”

Clădirea Primăriei

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Clădirea Primăriei Botoșani

Botoșani, numit și orașul celor 4 titani: Luchian, Enescu, Iorga și Eminescu îmi dezvăluie o serie de clădiri impresionante ca arhitectură, dar mai mult de atât: poveștile lor.
– Spirit Botoșănean, spune-mi Primăria Botoșani, a fost chiar locul unde Eminescu a lucrat în acele vremuri?
– Da, tinere Ziggy, așa este. Permite-mi sa-ți povestesc mai multe.
Povestea începe cu faptul că Mihai Eminescu, pe vremea când își manifesta înclinația către partea literară, lucra în Tribunalul de atunci în calitate de copist.Timp de 5 luni, a redactat, documentele oficiale emise de instituție. Însă talentul lui de a-și exprima gândurile pe hârtie s-a dovedit a fi nu doar o calitate extraordinară, dar și o adevărată inspirație pentru poporul român. Tocmai chemarea lui interioară l-a dus mai departe de funcția de copist, pe care poate mulți nu o simpatizau atunci.

– Tinere Ziggy, ține minte că asta se întâmplă cu cei care au o pasiune și scopul de a o dezvolta. Chiar dacă circumstanțele temporare, nu par tocmai potrivite, ei merg mai departe.
Fostul Tribunal a devenit prin restaurare clădirea Primăriei construită în stil eclectic de influența germană.

Aspectul exterior o diferențiază rapid de alte clădiri: Cele 2 coloane cu capiteluri și balconul de la etaj îi dau aerul impunător. Turnul și acoperișul vin să completeze farmecul ei. Nu mă pricep la detalii de arhitectură. Nu trebuie să fiu însă un expert ca să-i apreciez frumusețea.
Zăbovesc în zonă vreme de câteva ore, până la lăsarea nopții. Parcul verde ce înconjura Primăria, reflexiile spoturilor de lumină, luna plină de pe cerul curat ca lacrima mă inspirau. Simțeam să stau, să reflectez și să-mi planific mai departe călătoria.

Mă retrag în apropiere, la hotelul unde eram cazat, mulțumindu-i marelui spirit, pentru aceste momente.

Echipa Zig Zag prin România