Casa-Iancu-de-Hunedoara

În 1446, anul în care devine guvernator al Ungariei, Iancu de Hunedoara începe construcția unei case pentru soția sa, Elisabeta. Casa urma să facă parte din castelul medieval din Baia Mare. Cu aproximativ 45 de ani mai târziu, construcția este finalizată de fiul acestuia Matei Corvin, care devine rege al Ungariei.

După Marea Unire din 1918, Casa Iancu de Hunedoara intră în posesia statului. Când România a ieșit din comunism, după 1989, părți din clădire au fost vândute către diferite persoane fizice și firme. În ziua de azi, casa este deținută de 9 proprietare printre care și Primăria municipiului Baia Mare.

O investiție în Casa Iancu de Hunedoara ar aduce un plus de valoare centrului vechi. Istoria și cultura din spatele acestei clădiri poate fi trecută cu vederea de turiști dacă nu se reabilitează curând. Această clădire de peste 500 de ani trebuie pusă în valoare și promovată mai mult.

[mashshare]

ZiggY

Cum ar proceda Iancu de Hunedoara?

Era o zi călduroasă la început de decembrie. Mă plimbam prin centrul vechi din Baia Mare. Gândul îmi zbura departe, începeam să devin nostalgic.

Mergând pe lângă clădiri, ajung la una foarte veche. Prin crăpăturile de pe fațadă, vedeam pietrele din construcția zidurilor. Mă întrebam, oare cât de veche este clădirea asta? Am aflat mai târziu că este Casa Iancu de Hunedoara și că are mai mult de 500 de ani vechime.

După ce am aflat mai multe, mă întrebam: oare ce ar spune Iancu de Hunedoara dacă ar vedea acum casa pe care a început să o construiască pentru soția sa?

Voi ce credeți? Cum ar proceda Iancu de Hunedoara?

Echipa Zig Zag prin România