Sculptorul din Bârsana

“De 50 de ani lucrez cu lemnul… Aveam douăzeci de ani când am început prima dată. Am învățat de la alți meșteri meseria, din Bârsana și din alte părți…de la fiecare am învățat câte un element pe care vroiam să-l stăpânesc.

Mai demult, am fost ucenicul lui Stan Ioan Pătraș câteva zile. Nu mi-a plăcut să colorez crucile dar vroiam să văd cum se fac. În timp ce stăteam cu el, vine un băiat din sat:

-Domnule Pătraș, uite care e povestea. Vreau să-mi faci o cruce pentru că mi-a murit soacra.

Crucile erau deja făcute de noi. Trebuiau doar pictate și scris pe ele.

-Cum ți-ai petrecut cu soacra, îl întrebă pe fecior.

– Cam greu, zice el. Uite, la soacra mea i-a murit soțul când a fost tânără. O singură fată a avut.

Tare bogată a fost soacra…cai, boi, de toate a avut.

Eu m-am înțeles cu fata ei foarte bine, dar nu a vrut să mă ia ginere pe mine. La fată i-a plăcut de mine și m-am înțeles bine cu ea. Dar soacra nu vroia să fim împreună nici în ruptul capului. Ne-am căsătorit până la urmă, zice băiatul.

După ce a ajuns ginere, băiatul a lucrat din noapte-n noapte…la cai, la coasă, la sapă. Soția îi zicea seara: măi, ai lucrat din greu, ia un pahar de țuică ca să ai mai bine poftă. Și asta nu se întâmpla tot timpul dar soacra a început să fie cu gura pe el: măi nemernicule, măi bețivule. Cât am să trăiesc și eu o viață, tu tot mi-i be și mi-i mânca.

Cu toate astea, băiatul nu a supărat-o deloc pe soacră și nu-i spunea nimic.
Într-o vreme, s-a îmbolnăvit bătrâna și a murit.

Așa s-a făcut că a venit băiatul când eram și eu de față. I-a povestit tot ce am zis eu adineauri…S-a gândit Stan Pătraș puțin după care a scris:
Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu și cetea ea
Voi care treceți pa aici
Încercați să n-o treziți
Că acasă dacă vine
Iarăi cu gura pa mine
Da așa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a înturna
Stai aicea dragă soacra-mea „

[mashshare]

ZiggY

“ Ai fost la sculptorul din Bârsana? “

Cred că am primit întrebarea asta cât am stat în Maramureș mai mult decât cinziacele de horincă pe care le-am băut de la Bârsana și înapoi.

Ajung la atelier care era amenajat chiar la stradă. Erau mai mulți sculptori. Întreb de sculptorul din Bârsana. Am ridicat puțin vocea fiindcă oamenii erau prinși cu treabă și era puțină gălăgie. Îmi răspunde un domn la vreo 40 de ani: “Tata e cu gunoiul…Dar ce treabă ai cu el?” Îi zic că am venit de departe ca să vorbesc puțin cu el. Dacă nu insistam un pic îmi dădea cu praf de “haipa”.

Porția de umor moroșenesc

Ajung într-o livadă iar de la depărtare văd o căruță plină cu bălegar pe care-l împrăștiau pe câmp 3 oameni.
Domnul care era cu mine strigă către sculptorul din Bârsana să vină fiindcă vreau să vorbesc cu el. Nu știu exact ce-a zis dar am răspuns că poate să-mi dea și mie o furcă ca să-ntind bălegarul. Eu chiar avem chef de mișcare și eram serios dar n-avem cu cine.

Am asistat la un spectacol de stand-up comedy. Adică am ascultat genul ăla de umor pur cu tâlc. Numai despre femei vorbea și despre cum a ajuns cu sculptura până la Casa Albă din America și înapoi.

“Nu-mi place când vin oamenii la mine, îmi place cand vin femeile. Eu oameni nu caut decât când am de ridicat ceva lemne. “

Mi-a recitat și poezia care o să apară pe crucea lui de la Săpânța fiindcă am deschis subiectul despre troița pe care și-a sculptat-o deja.

Fain om am întâlnit.Aș mai fi povestit cu sculptorul din Bârsana dar era timpul pentru următoarea destinație.

Echipa Zig Zag prin România