Turnul Combinatului - Baia Mare

Când ajungi în Baia Mare, oriunde te-ai afla, vei vedea în depărtare un turn imens care veghează asupra orașului. Acesta este unul dintre cele mai înalte turnuri de acest gen din lume.

Turnul combinatului de la Baia Mare a fost construit între 1993 și 1995. Este cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrială din Europa, ca și înălțime. Are peste 350 de metri și a costat aproximativ 11 milioane de dolari.

A fost construit drept soluție pentru poluarea imensă adusă asupra orașului de prelucrarea materialelor scoase din mină. Din păcate s-adovedit ineficient. Turnul ducea gazele toxice în afara orașului dar afecta localitățile învecinate.

Astăzi turnul este nefolosit. Autoritățile nu au decis încă dacă îl vor demola sau îl vor transforma în obiectiv turistic.

[mashshare]

ZiggY

Obiectiv turistic sau o grămadă de moloz? Destinul turnului din Baia Mare.

Mă plimb de câteva zile prin Baia Mare și prin localitățile învecinate. De fiecare dată când sunt în oraș, văd în zare un turn imens care, parcă mă urmărește.

Am aflat că Baia Mare este unul dintre cele mai poluate orașe ale României. Turnul era folosit în trecut, când mineritul era încă activitatea de bază a orașului, pentru diminuarea poluării. Cei 351,5 metri ai turnului, ridicau gazele toxice atât de sus încât nu mai afectau orașul.

Astăzi, turnul nu mai este folosit și am auzit zvonuri că urmează să fie demolat. Unii spun că poate fi transformat într-un obiectiv turistic. Voi ați vizita un obiectiv ca ăsta?

Echipa Zig Zag prin România