Cum merge o antreprenoare de succes arădeană prin hățișurile lumii afacerilor ?

”Nu voiam un proiect local, nici măcar unul național, ci unul regional, sau chiar internațional. Cred că ăsta a și fost motivul , iar teama de necunoscut n-a fost atât de mare pentru că știam direcția în care voiam să mergem.

Dacă ai obiective clare, îți vezi țelul ușor și altfel îți construiești drumul ca să ajungi la el. Când pornești doar cu o idee, dar nu e cuantificabilă și suficient de bine definită, atunci s-ar putea ca pe parcurs să ai dificultăți. Apoi, abia pe drum o să-ți dai seama unde voiai să ajungi.”

Și-a pus în gând să nu fie ”un jucător mic, dar nici ca cei foarte mari, cum sunt corporațiile, unde serviciile sunt destul de depersonalizate și de calitate, dar reci. Așa că noi ne-am propus să fim undeva la mijloc. Aici chiar exista un gol pe piață, între cei mici și foarte buni, de care nu prea știa nimeni, și cei mari, uneori un pic robotizați. Noi am încercat să luăm atenția de la cei mici, dar să-i dăm anvergura celui mare.

Ce înseamnă să fii de succes pentru mine?

O femeie de succes e cea care face bine lucrurile pe care le face, indiferent de domeniu.”

[mashshare]

ZiggY

Antreprenoriatul: “unealta” care schimbă lumea

„Oricine poate încerca să deschidă o afacere dacă simte că poate schimba ceva în viaţa celorlalți şi dacă îşi urmează pasiunea”
Aceste vorbe rostite cândva de Richard Branson îmi stăruiau în minte când am aflat de antreprenoarea din Arad și activitățile sale.

Știam de pasiunea ei pentru resursele umane și manageriat. Aceasta evoluase treptat în afacerea pe care o fondase. Acum continua să ofere servicii pe meleagurile a patru popoare: român, sârb, bulgar și moldovean.
Arta de a servi, pasiunea pentru un domeniu și antreprenoriatul…sunt curios cum se leagă acestea idei, îmi spun într-o zi. Oare cum vede fondatoarea Ascent Group lucrurile ?
Nu era decât un singur mod de a afla.
– Salut Ziggy! O strângere de mână fermă se completă cu un zâmbet cald și o prezență feminină elegantă. Antreprenoarea știuse cum să-și gestioneze afacerile în așa fel încât personalitatea sa să fie amplificată.
– Bună ziua, îi răspund eu plăcut surprins.
Am fost poftit în biroul de la sediul firmei sale.
– Cum începe arta antreprenoriatului ? o întreb.
– Ideea Ziggy! De aici pornește totul. O idee clară care să îmbunătățească viețile celorlalți! Cu cât e mai mare claritatea pe care o ai când începi cu atât e mai ușor.
Fermitatea din strângerea de mână se reflecta și în glasul ei.
În afacerea sa, principiile antreprenoriale se îmbinau cu partea concretă care oferă pachete de consultanță investitorilor, pentru începerea unei noi afaceri.
– Fiecare companie pleacă de la o idee bună inițial, spun eu. Cum trece ea prin tăvălugul timpului ?
Antreprenoarea zâmbi. Parcă ar fi rememorat instantaneu un proces pe care îl învățase în ani întregi.
– Orice companie rămâne vie dacă se sprijină pe patru piloni.
Elevul din mine se activase.
– În primul rând, Ziggy, vorbim de un simț al misiunii. Asta presupune să înțelegi de ce ești pe piață și care e plus valoarea pe care o oferi ?
Apoi, e important să vezi clar clientul și produsul.
Nu înțelegeam.
– Adică, să înțelegi clientul și să-ți placă. Nu este un inamic, adăugă antreprenoarea zâmbind.
Dacă vorbim de produsul unei afaceri, antreprenorul trebuie să știe căror nevoi răspunde.
În al treilea rând, inovația e crucială.
Mă privi cu blândețe.
– Ziggy, spiritul curiozității continue este cel care te duce departe. Întrebările pe care mi le adresez adesea sunt: “Ce am făcut azi mai bine decât ieri” sau “Cum pot îmbunătăți lucrurile ?”
– Și ultimul pilon ?
– Automotivarea, tinere călător. Indiferent că vorbim de un antreprenor sau un angajat, trebuie să fie în stare să se automotiveze singur, găsind valoare în ce face și plăcerea de a progresa. Nici un curs sau manager nu te poate motiva mai bine decât o face dorința ta arzătoare de a te autodepăși.
Eram uimit cât de logic sunau acești pași! Atunci îmi trecu prin minte conversația avută cu unul dintre fondatorii echipei John Maxwell pe aceste meleaguri.
– Cum se împacă succesul în afaceri și echilibrul personal ? întreb eu.
– Antreprenoriatul este o unealtă care schimbă lumea, fără îndoială. Este provocator dar asta nu exclude faptul că te poți bucura de echilibru pe celelalte planuri.
Mă privi fix.
– Până la urmă cred că e important întâi să-ți definești succesul personal și apoi să faci cât de bine poți acel lucru. Dacă pentru o femeie casnică, succesul înseamnă să aibă grijă de soț și de copii și se dedică total acestui lucru, atunci așa să fie.

Lecția de antreprenoriat se apropia de sfârșit. Aveam în față o femeie care știa să balanseze viața de afaceri cu cea personală. Cel mai mult, am apreciat la ea simțul direcției și perspectiva asupra vieții: un proiect pe termen lung la care merită să lucrezi!
– Rămâi cu bine Ziggy, îmi spuse antreprenoarea, încheind în aceeași notă, cu o strângere de mână fermă și un zâmbet cald.
Pentru ea, lumea afacerilor a fost o rampă de lansare a propriului potențial. Tânărul pe care l-am întâlnit ulterior avea să folosească altă modalitate pentru a deveni cea mai bună versiune a sa.

Echipa Zig Zag prin România