Am vizitat Vulcanii Noroioși într-o zi de Aprilie, nu tocmai călduroasă ca cea de astăzi, în care cel mai probabil citești acest articol. La doar câteva zile după o ploaie torențială ne-am gândit noi că ar fi ideal să tragem o fugă până la Berca.

Printre sate și dealuri drumul care vine din Buzău îți face cadou peisaje care îți fură privirea, iar dacă noi nu am fi avut gps am fi ținut drumul tot înainte, furați fiind de natura care începea să înverzească.

De la Moara Drăgaicelor din Buzău până la Vulcanii Noroioși sunt 36 de km. Drumul a fost accesibil și am putut să ne bucurăm de priveliște chiar dacă ne-am murdărit serios papuci când am coborât din mașină.

Am ajuns în parcarea din fața întrării spre Pâclele Mari, acolo l-am întâlnit pe dl Roșu, care imediat ne-a îndrumat spre platoul cu vulcani. M-am bucurat că nu eram singurii care alesesem această zi, să vizităm vulcanii.

Atât de fascinați am fost de bolboroselile pământului că am petrecut mai bine de două ore doar aici. Am făcut poze încercând să surprindem chiar momentul când bula care își făcea drum spre suprafață și avea să izbucnească în aer bombându-se sau rotunjindu-se în diferite forme, unele printre cele mai haioase.

Porțiunile cu pământ uscat îți dau senzația că ești pe lună, iar straturile albe lăsate de vaporii de apă cu sare, de-a lungii vulcanilor, pictează împreună o imagine pe care nu ai să o vezi oriunde.

Fiind una dintre cele mai prețioase comoare ale României, Vulcanii noroioşi din județul Buzău ocupă cea mai mare suprafaţă din țară. Sunt formațiuni create de gaze naturale aflate la 3000 de m adâncime. Acest fenomen natural este o raritate la nivel european dar și în lume.

Dacă te apropii foarte tare s-ar putea să scuipe spre tine picături mici de nămol sau chiar mirosul de gaze să îți inunde nările.

Eram deja energizați de la plimbarea printre Pâclele Mari așa că ne-am întors la mașină și ne-am pornit spre Pâclele Mici. Însă, nu ne-am oprit la drum unde era parcarea ci am urcat cu mașina până unde a zis gps-ul că am ajuns. Foarte neinspirată mișcarea noastră pentru că am ajuns undeva prin spatele Pâclelor Mici, într-un loc înconjurat de buruieni cât noi de mari. Ceva ne spunea că nu suntem pe drumul care trebuie iar un domn a strigat din partea cealaltă că am greșit drumul și trebuie să ne întoarcem la parcare.

Ne-am întors în parcarea cu plată şi un chioş care duce spre laturile începutului de potecă. Pe deal în fundal, o inscripţie albă imensă se ivește din ierburile arse de soare și scrie, după modelul hollywoodian „VULCANII NOROIOŞI”.

Poteca trece pe sub o poartă din lemn, apoi urcă panta lungă de 500de metri până la Pâclele Mici. În paşi zvelți și mici cu brize de aer cald care îți încălzesc corpul, ai senzația că nu mai ajungi. Dar când primele fâşii de pământ galben continuă covorul de iarbă şi flori, atunci ai confirmarea că ai ajuns.

La finalul experienței noastre am simțit o recunoștință imensă că am avut ocazia să vedem o parte din România turistică minunată și sunt sigură că merită fiecare călătorie spre această descoperire a unui loc mai rar în România dar și în lume.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România