Restaurată și deschisă recent vizitatorilor, Castelul contelui Kálnoky menține, la rândul său, tradițiile și valorile locale. Cu ajutorul modelului materialelor găsite în jurul casei au fost restaurate sobele, singura sursă de căldură.

În timp ce la parter găsim dormitoarele și sala festivă, unele decorate în stil german, subsolul dezvoltă ceva mai mult funcția turistică. Bucătăria, încă funcțională, se prelungește într-o cameră care, în luna următoare, va fi transformată în cafenea pentru vizitatori.

Pe lângă celelalte două săli de la subsol, de departe cea mai captivantă este sala de evenimente.

Aceasta adăpostește o fântână, construită după modelul transilvănean, în interior, de teama ca apa să nu fie otrăvită. Locul acesteia este justificat de faptul că sala este o fostă bucătărie, dar care acum este folosită chiar și pentru nunți restrânse. Detaliile din cameră ne-au fascinat și ne-au făcut să ne îndreptăm imediat obiectivele aparatelor către ele.

Și pare că n-am fost singurii, căci câteva tablouri constituiau expoziția unui turist străin care a surprins frumusețea și unicitatea zonei în care ne aflam.

Albul zăpezii de afară ne-a luminat privirile, chiar dacă am avut și momente în care încercam să ne imaginăm cum ar arăta locul în mijlocul verii.

Grădina în care se află casa părea imensă, atent îngrijită, iar copacii plini de zăpadă de pe o parte și cealaltă a aleii ne conduceau spre ieșire, spre finalul unei zile de vis.

Articol scris de Bianca Dorneanu

Echipa Zig Zag prin România