Într-o zi, Richard Hoffman a spus “Cea mai scurtă cale către tine însuţi este în jurul lumii”. Noi tindem să credem că dacă începi cu România s-ar putea să îți ia mai mult timp. Atât de multe avem de văzut!

Îți intră în sânge dorul călătoriei și de fiecare dată când se aproprie sfârșitul de săptămână, te gândești la o nouă destinație. Asta face ca județul Covasna să fie atât de atrăgător pentru orice tip de turist. De aici, s-ar putea să pleci plin de energie, fericire… și câteva kg în plus. Hai să vedem ce am descoperit în județul denumit și Ținutul Conacelor.

  1. Hotel Castel Daniel

Județul Covasna este recunoscut ca fiind Ținutul Conacelor datorită circumstanțelor social-istorice specifice acestei zone. Mica nobilime a construit aici peste 160 de conace și castele care sunt considerate bijuteriile regiunii.

Astfel, noi am avut ocazia să ne cazăm 3 zile la un castel din Tălișoara, Hotel Castel Daniel, care a fost restaurat și transformat în unitate de cazare.

  1. Cheile Vârghișului

Nu auzisem de Cheile Vârghișului până să ne propunem un weekend la Tălișoara. După ce ne-am cazat la Hotel Castel Daniel și am făcut un tur al castelului cu o istorie de 350 de ani, ne-au recomandat deja ce să vizităm în zonă. Printre care și această spectaculoasă rezervație naturală care se întinde pe teritoriul județelor Covasna și Harghita. 

  1. Fierarul din Tălișoara – Atelier de poveste

Dl  Nagy Gyorgy ne-a așteptat în atelierul său de fier.

Nu puteai să nu observi casa căci are o poartă mare din fier forjat. Marian imediat a exclamat: Sigur aici stă! Așa a și fost. Din atelier a iesit dl Nagy stergându-și mâinile meșteșugărești de o cârpă albă.

Un domn foarte comunicativ și dornic de povești care a învățat meserie de la tatăl său. În atelierul copilăriei de care își aduce aminte făcea împreună cu tatăl său potcoave și căruțe iar astăzi își câștigă existenta din decorațiuni de fier forjat.

  1. Cetatea Ika

Se întâmplă în fiecare zi să descoperim un loc minunat pe care să-l transformăm într-o oportunitate de a ne încălzi ochii și mintea. Ne plac mult obiectivele turistice din vârful dealurilor! E atât de plăcut să te bucuri de aerul curat și scârțâitul zăpezii de sub tălpi, chiar și într-o zi friguroasă de iarnă.Arheologii de la Muzeul National Secuiesc au constatat că cetatea a fost construită între secolele 13–14. În zonă nu se află nici o proprietate regală, iar fortareața a fost cel mai probabil, construită, din inițiativa particulară sau comunitară. Se spune că a fost părăsită cel târziu la începutul secolului 15. Morarii din zonă păstrează și astăzi ideea vie cum că la subsolul acesteia s-ar afla comori de aur și diamante.

5.    Malomkert: Cum să prepari kürtőskalács sau pâinea cu cartofi?

La umbra Cetății Ika din satul Cernatul de Sus, din județul Covasna, a prins formă, de câțiva ani, Centrul Turistic Malomkert, un loc în care tradiția și valorile vechi au fost conservate și ținute cât mai departe de tehnologia de astăzi. Satul în care cei mai mulți dintre oameni înțeleg cu greu limba română este recunoscut în zonă pentru morile de apă, care, din cauza apariției electricității, au început să dispară. Așa se face că, datorită unei astfel de mori, familia Szőcs a decis să cumpere o bucată de pământ pe care începuse să prindă culoare un paradis al naturii și să „monteze” pe acest loc un hambar și trei case secuiești cumpărate din alte sate, din împrejurimi.

  1. Deliciul tradițional din Târgu Secuiesc – Turta Dulce

În Ținutul Secuiesc, unde regele aluatului este celebrul cozonac secuiesc (kürtőskalács), am descoperit Atelierul de Turtă Dulce, din Târgu Secuiesc, unde tronul este ocupat de acest deliciu: turta dulce tradițională, făcută cu mâinile dibace ale familiei lui Szántó József. Povestea turtei dulci a debutat în 1880, când una dintre femeile din familie rămăsese singură, fără soț. De atunci și până astăzi, tradiția acestui dulce a trecut prin mâinile a patru generații și pare să continue, căci mezina familiei se implică și ea în procesul decorării.

  1. Castelul contelui Kalnoky

Restaurată și deschisă recent vizitatorilor, Castelul contelui Kálnoky menține, la rândul său, tradițiile și valorile locale. Cu ajutorul modelului materialelor găsite în jurul casei au fost restaurate sobele, singura sursă de căldură.

  1. Valea Zălanului, colț de rai românesc al Prințului Charles

„Eu cred că veșnicia s-a născut la satAici orice gând e mai încet, și inima-ți zvâcnește mai rar”

Înțelesul versurilor a prins contur în timpul vizitei noastre la Casa de Oaspeți a Prințului Charles de Wales, din Valea Zălanului, județul Covasna. Poate că până să ajungem acolo nu înțelegeam cât de norocoși suntem, ca popor, să avem un loc autentic în România, care să păstreze aproape intact esența vieții.

  1. Dealul Pivnițelor Mari din Moacșa

Acest monument ce formează o cupolă este susținut de 12 pini masivi, legați ferm între ei cu lanțuri de fier. Dacă nu ar exista lanțurile să le țină împreună, tot monumentul s-ar prăbuși.

Până la movila propriu zisă, sunt amenajate 12 porți pe o potecă ce duce direct la monumentul unde se află altarul înconjurat de pinii giganți. În jurul movilei vei regăsi 12 bucăți de piatră pe care sunt gravate nume de orașe și date calendaristice.

  1. Muzeul Național Secuiesc | Sfântu Gheorghe, Covasna

În articol ai 8 motive să vizitezi acest muzeu. Aici poți afla mai multe despre tradițiile și obiceiurile secuilor. Cum se comportau sau ce haine purtau pe timp de sărbătoare, cum arătau casele lor dar și ce fel de mobilă preferau precum și din ce meșteșuguri își duceau traiul.

  1. Atelierul de iconografie din Covasna

Experiențele cu oamenii frumoși, pe care îi întâlnim în excursia noastră de 5 ani prin România, sunt cel mai greu de descris în cuvinte. Cu atât mai mult vizita de la Atelierul de iconografie a șotilor Schinteie, Matei și Kornelia, din orașul Covasna.

Cu o poveste interesantă de viață, cei doi soți impart aceeași pasiune. Și chiar dacă drumurile vieții i-au dus cândva spre lumea muzicală, fiind puși în situația să-și împărtă timpul, între formație și iconografie, au simțit că cele două domenii nu pot conviețui împreună.

  1. Nicu Manea, oier tradițional din Covasna

„Am visat noaptea că pentru a avea succes în activitate mea, trebuie să fac ceva diferit. Așa mi-a venit ideea să le dau viață produselor mele din cașcaval.”

Nicu Manea este un om simplu de la țară, crescut cu valori și credințe puternice moștenite de la părinții săi. Un cioban tradițional și vrednic urmaș al dacilor, cu care ai putea să stai ore întregi la povești despre locurile și oamenii din zonă fără să te plictisești.

  1. Cascada de sub Siclău

Când am ajuns la marginea potecii care ducea în vale spre cascadă, am văzut-o. Nu este înaltă dar este cu siguranță, cum mulți spun, una din cele mai frumoase. Peisajul de iarnă, cascada înghețată, banca acoperită de zăpadă și apa care își făcea loc harnică printre sloiurile de gheață….a fost unul din cele mai frumoase peisaje de dimineață.

  1. Muzeul de păpuși din porțelan | Galeria Olga

„Când eram mică aveam mereu o păpușă în brațe iar când eram întrebată ce îmi doresc de ziua mea răspunsul era întotdeauna: O păpușă!”

Am cunoscut-o pe dna Nagy la Muzeul păpușilor de porțelan (Galeria Olga). O expoziție privată din Târgu Secuiesc, extrem de interesantă și plină de… viață. Viață dată de păpușile care stau una lângă alta pe rafturile dulapurilor.

  1. Biserica reformată-calvină din Zăbala

  1. Satul Comandău – Un sat mic cu suflet mare.

La o altitudine de 1030 m, aici locuiesc aprox 1000 de oameni.

17. Muzeul Carpaților Răsăriteni

18. Capela Sf. Ștefan – Dealul Perko, Sânzieni 

Prima dată când am luat contactul cu populația maghiară a fost în Tg. Mureș însă nu au fost atât de mulți ca în Harghita sau Covasna. Ei bine, despre ultimele două județe țin să îți spun că în procent de aproximativ 85 la sută sunt maghiari, de aceea de multe ori vei regăsi meniurile de la restaurante traduse în maghiară sau personal angajat în diverse locații precum hoteluri și restaurante care nu vorbesc foarte bine limba română sau chiar deloc.

Însă, ce vreau să reții despre aceste județe, în care predomină majoritatea maghiară, este că sunt niște oameni foarte FRUMOȘI. Și nu mă refer doar la aspectul fizic, ci sufletește. Sunt oameni deschiși spre tot ceea ce înseamnă nou, pasionați de munca pe care o prestează cu toată inima, au povești de viață inspiraționale și înveți foarte multe lucruri de la ei.

Asta doar dacă îți vei da răgaz să locuiești printre ei așa cum am făcut-o noi. Aceste aspecte nu le poți vedea decât dacă îi privești cu alți ochi decât o fac alții care tind să generalizeze.

Mulțumim din suflet partenerilor noștri  care s-au îngrijit de noi și tuturor oamenilor care au făcut posibile călătoriile noastre în zig zag prin Covasna.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România