Ce ar trebui să știi despre Catedrala Romano - Catolică din  Arad ?

Când vizitezi orașul Arad, clădirile monument istoric te ademenesc cu arhitectura și aspectul lor. Una dintre ele își întrece suratele! Vrea să te facă să o ții minte oriunde ai merge. Cum? Prin mărimea ei gigantică și prin dansul armonios al stilurilor baroc, renascentist și clasic.

Aceasta este Biserica “Sfântul Anton de Padova” cunoscută drept Catedrala Romano-Catolică, de pe bulevardul Revoluției!
Constructorului Frick József i-au trebuit anii 1902 și 1903 pentru a aduce în realitate capodopera proiectată de Emil Tabakovics. Arădenii au răspuns cu bucurie chemării construirii edificiului în orașul lor. Sau implicat în număr mare, prin donații de bani, materiale sau muncă. Lucrările de amenajare au interiorului s-au prelungit însă până în 1911, când a fost sfințit edificiul ordinului minoriților.
Două perechi de coloane cu capiteluri corintice care străjuiesc intrarea principală formează o imagine memorabilă.

Pe frontispiciu se află o sculptură a Madonei care-și ține fiul mort în brațe, copie a Pietei lui Michelangelo. Deasupra ei stă o friză cu trei statui ( Christos în centru, Maria și Maria Magdalena) și versetul biblic în limba maghiară: „AZ ÉN HÁZAM IMÁDSÁG HÁZA. Lukács 19,46” (Şi va fi casa Mea casă de rugăciune, Luca, 19:46.)
Ceea ce atrage cel mai mult atenția este turnul în formă de cilindru, înalt de 56 de metri. Clopotele turnate în atelierele Honig cheamă credincioșii la rugăciune.

Interiorul păstrează aceeași tentă de măreție pe care o transmite și exteriorul. Coloanele maiestuoase și rândurile de bănci te conduc cu privirea către altarul principal de marmură albă. În spatele lui strălucește o pictură a Sfântului Anton de Padova închinându-se pruncului Iisus.

La Catedrala Romano-Catolică, măreția arhitecturală se completează cu deschiderea în fața credincioșilor. În fiecare duminică slujbele se țin în patru limbi: română, maghiară, bulgară și germană iar orga (cea mai mare din oraș) umple lăcașul cu ale sale sunete armonioase.

[mashshare]

ZiggY

Oglinda minoriților în care sufletul omului se regăsește

A fost odată ca niciodată, un călugăr din ordinul minoriților. Locuia pe meleagurile Bavariei și predica învățătura creștină catolică alături de frații săi, din ordinele franciscane Se simțea împlinit prin ceea ce făcea. Mergea dintr-o localitatea în alta, întâlnea mulți oameni și le transmitea învățăturile pe care le primise de când era copil.

Ce ar trebui să știi despre Catedrala Romano - Catolică din Arad ?
Într-o zi, călugărul străbătea un drum de munte pietruit, spre o mănăstire. Era singur dar asta nu-l deranja. Înainta pas cu pas. Când se ruga, când admira frumusețea peisajelor, cu satele azvârlite în micile depresiuni montane. Purta obișnuita robă maro cu glugă a minoriților iar oamenii îi recunoșteau ușor meseria.

Vântul abia adia iar brazii falnici stăteau de strajă de o parte și de alta a potecii luminate de Soare.
La un moment dat călugărul zări ceva ciudat… Era o oglindă, pe marginea drumului spartă în multe cioburi. Fiecare ciob strălucea în bătaia razelor solare.
– Ce să însemne oare asta? Se întrebă el nedumerit. Rămase în tăcere, pe iarbă contemplând oglinda fragmentată.
Un alt călugăr, în robă maro venea din sens opus.
– Pace ție frate, îl salută el pe camaradul din același ordin. Eu sunt Mark! Ce faci aici lângă grămada asta de cioburi ?
– Pace ție! răspunse călugărul. Merg spre mănăstirea de unde tu vii. Am văzut această oglindă și m-a pus pe gânduri.
– De ce?
– Nu știu exact, am impresia că e un semn.
– Fii serios, sunt doar cioburi! Știi bine că oglinzile sparte aduc ghinion. Mai bine îți vezi de drum spre mănăstire! Starețul încă mai e acolo, dacă vrei să vorbești cu el.
– Știu, dar ceva nu-mi dă pace. Parcă e un mesaj pentru mine!
-Te-ai țicnit dragul meu frate! îl mustră Mark. Eu am plecat, mă întorc spre sate să-mi continui predicile.
– Pace ție Mark!
Călugărul mai rămase acolo până când Soarele se apropia de asfințit. Cioburile nu mai străluceau acum.
Deodată, tresări!
– Asta e, am înțeles în sfârșit ce vrei să-mi spui, se adresă el oglinzii. Cioburile tale sunt însăși umanitatea care e fragmentată de idei contradictorii și războaie. Fiecare ciob e un popor care are strălucirea lui. Însă, izolat nu are prea mare putere. Când oamenii se adună împreună, miracolele se întâmplă în numele părintelui ceresc.
Așadar, prezența mea pe meleagurile bavareze nu mai e necesară. Voi porni spre estul Continentului, în Imperiul Habsburgic, în zonele uitate și voi răspândi acolo învățătura catolică a minoriților.
Simți un fior de teamă în acel moment…
– Nu știu exact cum o să fac ceea ce-mi spui, dar vom găsi o cale, spuse călugărul cu un zâmbet, privind cerul roșiatic.
Câteva zile mai târziu, bărbatul în roba maro, porni spre est alături de o caravană de negustori.

Povestea spune că, însuflețit de credința sa, el ajuns până pe meleagurile Aradului și s-a stabilit în Cetate.
Călugărul a transmis învățăturile catolice locuitorilor până la sfârșitul vieții. O nouă comunitate minorită se născuse.
Mai târziu, minoriții arădeni au înființat două biserici și chiar o școală care punea mult accent pe educația elevilor.

Oamenii și-au amintit de efortul depus de călugărul bavarez. Credința lor a sporit căci se adunau împreună în bisericile minorite, încât acestea au devenit neîncăpătoare. În cele din urmă s-a hotărât construirea unei biserici care să primească o comunitate numeroasă.
Biserica Sfântul Anton De Padova este o oglindă minorită, întregită a credinței catolicilor. Și în ziua de astăzi ei vin în impunătorul edificiu pentru a-și regăsi echilibrul în liniște și rugăciune.
Iar dacă tot vorbim de edificii impunătoare, centrul Aradului mai are o biserică despre care merită să-ți spun: Biserica Roșie.

Echipa Zig Zag prin România