Cum s-a dezvoltat cultura?

Cu mult timp în urmă, după ce societatea s-a conturat într-o anumită formă, au început să se pună bazele mai multor domenii. Atunci a început să se dezvolte și latura culturală. Deși oamenii aveau aceste activități de când se știu, abia de la o vreme au început să dea importanță culturii. Atunci au început să organizeze tot felul de evenimente.

Așa au început să apară tot felul de adunări și întâlniri sub diferite forme. În unele zone se adunau oamenii la horă, în altele spuneau povești în jurul focului și așa mai departe. Aceste activități s-au dezvoltat din ce în ce mai mult și la un moment dat s-au construit locuri speciale pentru aceste evenimente. De obicei acestea erau în centrul comunității pentru a putea avea acces ușor toată lumea.

În ziua de astăzi, în Arad putem vedea un astfel de loc al culturii. Bineînțeles că este mult mai evoluat și mai modern decât primele construcții de genul. Acesta este Palatul Culturii și este un palat în adevăratul sens al cuvântului. Aici încă se desfășoară foarte multe evenimente de cultură. Oamenii vin aici pentru diverse activități. De la concerte, spectacole, până la muzee și multe alte atracții se găsesc aici. Oameni din toate colțurile Aradului vin să se bucure de activitățile culturale de aici.

[mashshare]

ZiggY

Cum transpunem armonia naturii în viața noastră?

Într-o dimineață frumoasă și călduroasă de primăvară, m-am trezit înconjurat de triluri armonioase de păsărele. Mă simțeam atât de bine și aveam un chef de viață uimitor. E incredibil cum, unele lucruri atât de mici pot influența atât de mult. M-am ridicat zâmbind și am început o nouă zi plin de energie.

După micul dejun, am ieșit afară și am pornit la drum. Doream să mai ascult acele cântece cu care m-am trezit și am decis să merg într-un loc unde sunt mai multe păsărele. Am pornit pe malul Mureșului și am ajuns într-un părculeț, lângă o clădire impunătoare de unde se auzeau tot felul de sunete armonioase. O bună perioadă de timp am ascultat doar păsărelele după care m-am apropiat de acea clădire și am intrat. Erau acolo câțiva instrumentiști care făceau repetiții pentru un spectacol. Se pregăteau de zor și cântau aproape la fel de armonios ca și păsărelele.
– Te salut tinere! Te putem ajuta cu ceva?
– Bună ziua! Ziggy e numele meu. Eram afară, ascultam păsărelele după care v-am auzit pe voi. Am găsit o oarecare asemănare și am venit să vă ascult de mai aproape.
– Interesantă observație Ziggy. Te pricepi la muzică?
Încep să râd după care îi spun:
– Mă pricep să o ascult. Îmi place dar nu am nici o legătură cu lumea muzicii.
– Ai un spirit bun de observație Ziggy. E adevărat că înainte să intrăm aici, am ascultat și noi ciripitul păsărelelor și am zis că trebuie să învățăm ceva de la ele. Până la urmă ele cântă dinaintea oamenilor.
– Așa este. Acum continuați, nu vă opriți din cauza mea. Eu voi rămâne pe aici să vă mai ascult o perioadă.
– Ne bucurăm să pe avem pe lângă noi Ziggy! Ne întoarcem la treabă.
Am început din nou să cânte, parcă mai pasionali și mai asemănător cu sunetul păsărelelor. M-am așezat pe un scaun, am închis ochii și mi-am imaginat că sunt în mijlocul naturii. Sunetele parcă treceau prin mine. Simțeam vibrațiile cum îmi dau energie, cum mă hrănesc. Am ajuns să constat că muzica este poate cea mai înaltă formă de artă.

După ce am plecat de acolo, am mai stat o perioadă ascultând cântecul păsărelelor. Câtă armonie și frumusețe se poate crea dacă ne inspirăm mai mult din natură e de nedescris. Sunt lucruri care există în jurul nostru de când lumea și pământul și poate că nici astăzi nu suntem conștienți de ele.

Echipa Zig Zag prin România