Am terminat istoria artei și puteam să rămân în Cluj ca muzeograf. În timpul studenției eram foto-reporter la club la Universitatea Cluj. Stăteam cu aparatul foto în spatele porții și așa am cunoscut toți marii fotbaliști. Am avut tot felul de funcții dintr-astea și intrări peste tot: în teatru, la club, eram prieten cu actori, cu dansatori etc. Dar nu am fost tentat să rămân acolo.
Și-atunci am venit acasă. M-am intergrat bine la Apateu fiindcă mi-a plăcut. Părinții mei au avut pământ, iar ziua mă duceam la coasă la lucernă și seara mergeam cu bicicleta la școală. Pentru mine, drumul de la Cermei la Apateu nu era o groază, ci o plăcere.”
[mashshare]
Tu îți cunoști rădăcinile?
O zi de primăvară în Țara Zărandului te poate încânta cu tot felul de surprize. Stând singur la han, așteptând parcă să vină cineva cu o poveste nouă, nu se întâmpla nimic. Am decis să ies și să caut eu povestea, să nu aștept să vină la mine. Am pornit ușor la drum și mergeam din sat în sat în căutarea a nici eu nu știu ce.
În fața unei porți atent vopsite stătea un bătrânel cu părul alb. Se uita pe drum și parcă nici eu nu știa ce așteaptă. Poate că zeii au aranjat lucrurile în așa fel încât să ne întâlnim în acel moment.
– Salutare om bun!
– Noroc tinere, ce te aduce pe la poarta mea.
– Vântul cald de primăvară mă poartă prin lume. Îmi dați o cană de apă?
– Hai în curte, am pentru tine cea mai bună apă de izvor pe care o poți găsi prin zonă.
Am intrat, m-am așezat la o masă într-un foișor rustic și așteptam curios apa mult lăudată. Nu a durat mult și a venit. În timp ce sorbeam cu poftă din ea, bătrânul a început să povestească.
– Puțini din tinerii din ziua de astăzi își mai cunosc rădăcinile. Pe vremea mea, era musai să cunoști de unde se trage familia ta, ce a fost în trecut și multe altele.
– Cum e cu rădăcinile familiei dumneavoastră?
– Am căutat mult până să aflu ce știu astăzi. Am căutat și tot am căutat, când prin bătrâni, când prin scrierile vechi și am aflat. Familia mea e printre cea mai veche familie din sat. Sute de ani la rând, strămoșii mei au stat pe aceste meleaguri și au lucrat pământul. Unii au fost dascăli, alții au servit comunitatea în alt fel dar cu toții au lucrat pământul.
A rămas puțin pe gânduri după ce a spus toate acestea, după care a continuat.
– E important să ne cunoaștem rădăcinile, doar așa ne aflăm adevărata identitate. Eu mă mândresc cu trecutul familiei mele și am ce povesti despre ei oricui. Așa ar trebui să procedeze toată lumea. În ziua de astăzi nu prea se mai uită lumea la rădăcini.
L-am ascultat cu atenție și am luat aminte. Îți poți crea o proprie identitate doar atunci când cunoști de unde te tragi, îți cunoști cât mai adânc posibil rădăcinile. Doar atunci poți cu adevărat să ai o identitate solidă bazată pe principii respectate de sute de ani.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment