Ioan Buteanu face parte dintre aceștia din urmă.
Eroul Legiunii Zărandului își găsește rădăcinile în Șomcuța Mare, într-o familie înstărită. S-a școlit ca avocat la Zagreb, Carei și Pesta, după care a început să practice meseria pe meleagurile Maramureșulului și apoi ale Ardealului. Ca orice om avea și el o slăbiciune: suferea de boala numită românism. Așa și-a pierdut dreptul la moștenire. Tânărul s-a dăruit apoi poporului său, care-și afirma ușor, ușor identitatea în rândul națiunilor de pe continent.
Revoluția de la 1848 devenise un fapt inevitabil!
Pasiunea i-a dat puterii nebănuite când a fost vorba să sădească credința în reușită în rândul maselor. Entuziasmul său avea lucruri concrete în spate! Ioan era un bun orator și organizator. De aceea, la Adunarea de la Blaj i-a fost alături lui Avram Iancu, Craiul Munților. Ulterior a fost numit prefect al legiunii Zărandului.
Când conflictele armate au început, nu rămas indiferent! Țara Zărandului a fost „terenul de joacă “ unde a oprit înaintarea trupelor maghiare în Munții Apuseni. Nu a făcut asta fără ca el să îndure singurătatea, foametea sau slăbiciunile echipamentului.
La începutul lunii mai 1849, trupele maghiare comandate Imre Hatvani au ocupat pe nepusă masă orașul Abrud, o locație destinată inițial încheierii păcii între combatanți.
Ioan Buteanu a fost prins și închis la Baia de pe Criș.
Între timp, Craiul Munților, camaradul său i-a înfrânt de două ori pe maghiari la Abrud. Aceștia au trebuit să se întoarcă acasă.
Punctul de trecere? Țara Zărandului.
Prizonierul Buteanu a mers cu ei până în satul Iosășel, astăzi parte a comunei Gurahonț. Aici l-au condamnat la moarte prin spânzurătoare.
Prefectul Legiunii Zărandului nu s-a speriat în fața morții! A acceptat-o, știind că misiunea de a-și apăra meleagurile fusese îndeplinită.
Câteva zile mai târziu, a fost îngropat chiar lângă cursul Crișului Alb, la câțiva metri de la locul execuției.
În 1920, trupul său a fost mutat la loc de cinste, în cimitirul din Țebea, pe meleagurile Hunedoarei.
De vii dinspre Ineu spre Vârfurile, ai să vezi la ieșirea din Gurahonț, chiar în locul execuției, o statuie închinată fostului prefect, răpus de boala românismului.
[mashshare]
Cum se accesează o sursă neîntreruptă de
energie ?
Statuia lui Ioan Buteanu mi-a apărut în cale când colindam satele de pe valea Crișului Alb. Istoricul din Buteni mă pusese în temă cu povestea vieții sale. Suferințele sale mă cam speriaseră. Exemplul său personal e imposibil de ocolit.
– Ziggy, suna vocea lui impunătoare, la ieșirea din Gurahonț, chiar după ce treci podul peste Criș vei găsi statuia lui, pe locul execuție.
Tonul său avea un amestec de admirație și regret.
– Voi trece negreșit pe acolo! Câtă putere de caracter a avut acest om! Răspund eu cu uimire.
Istoricul zâmbi șiret. Parcă mai știa ceva dar mă lăsa să aflu singur.
Era miezul zilei când am ajuns în Gurahonț. Statuia lui Ioan Buteanu era îmbibată de razele solare. Emana o puternică senzație de respect și demnitate.
Jos în vale, Crișul Alb curgea voios spre teritoriul poporului vecin celui de la care învăț. Acolo urma să se întâlnească cu fratele său, Crișul Negru. În lumina Soarelui, râul avea o strălucire ce te îmbia să-l încerci. Mă simțeam adormit și greoi.
– Mai e cale de bătut până în Vârfurile, mă gândesc eu. Ce-ar fi să mă răcoresc nițel?
Îmi dau jos încălțările și mă îndrept cu brațele deschise în apă. Era rece dar numai bună ca să te trezească!
– Câtă energie are râul acesta? Mă întreb cum de nu se termină niciodată ?
– Ziua bună Ziggy! Susură Crișul Alb, mă bucur că ne întâlnim în acest fel, dar mai ales, pentru că ai ales să explorezi așezările de pe malurile mele.
– Ziua bună, replic eu ușor surprins.
– De sute de ani, sunt martorul tuturor evenimentelor umane. Am asistat la războaie, armistiții, victorii, proiecte mărețe dar și execuții triste.
– La fel cum e cea a lui Ioan Buteanu?
– Da. Am asistat la vitejiile sale apoi la spânzurarea sa, adaugă râul cu tristețe.
Am făcut o pauză.
– Te întrebai cum de am eu o energie interminabilă.
– Da da.
– Ei bine, e același secret pe care l-a aplicat și Ioan, eroul Legiunii Zarandului, în viața sa.
Picioarele îmi înghețaseră, dar voiam să rămân să ascult răspunsul.
– Când te dedici unei cauze mai mari decât interesul tău personal, accesezi o rezervă nelimitată de energie. Scopul meu este servirea oamenilor și a celorlalte viețuitoare. Țelul lui Buteanu era eliberarea poporului de la care tu înveți acum. A avut atâtea dificultăți…scopul său arzător nu-i mai dădea timp să se gândească la probleme și dezastre.
– Vrei să spui că o misiune, îți dă forțe nebănuite și permanente?
– Da, răspunse râul bucuros. Scopul meu, al lui și chiar al tău, are legătură cu arta supremă a servirii. Când este orientat în această direcție, apar ajutoare nevăzute din Univers. Mintea umană va fi mereu orientată de soluții. Va simți mai greu foamea, frigul sau oboseala.
– Asta pentru că arta servirii înseamnă a te dărui? Exact acest act benevol îți aduce mai multă energie înapoi.
– Ai înțeles ideea Ziggy! Este un circuit! Buteanu avea posibilitatea să nu facă sacrificiul suprem. Putea să fugă oricând. Putea să continue avocatura într-un loc mai liniștit. El a înțeles arta servirii și efectul în timp asupra oamenilor. De aceea a murit liniștit, știind că și-a îndeplinit misiunea.
– A mea încă e la început, spun eu hotărât.
– Așa e băiete! Continuă să înveți și să dai mai departe înțelepciunea pe care o descoperi. Universul te va răsplăti din plin.
Dar stai, cred că ți-au înghețat picioarele.
– Ai dreptate!
– Continuă-ți drumul, eu te voi purta în gândurile mele!
– Îți mulțumesc Crișule pentru că m-ai ajutat să înțeleg.
Când am ieșit din apă, întreg corpul pulsa de vitalitate. Râul îmi dăruise o fărâmă din energia și înțelpciunea lui. E rândul meu acum, să-ți dăruiesc aceste rânduri!
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment