Grandios? Întâlnire cu Palatul Administrativ

Impunătoarea clădire a Palatului Administrativ ascunde o fermecătoare ornamentație pe interior, plină de culoare, formă și textură, în timp ce exteriorul rămâne ca o broderie de „alb pe alb”, ca să spunem așa, specifică portului popular din zona Zarandului în care se coase cu ață albă pe hainele la fel de albe. Doar mesajul „VIA VERITAS VITA” de pe partea din față a Palatului iese în evidență, traducându-se „Calea. Adevărul. Viața”.

Odată ce ai intrat, vei fi introdus în lumea alegorică a anotimpurilor, așa cum a fost ea văzută de arhitectul arădean Sever Frențiu. Această lume este ilustrată pe vitralii, reprezentând o singură figură masculină, pe Cronos, și în figuri feminine toate lunile din an, fiecare îmbrăcată în anotimpul ei.

Clădirea a fost terminată în 1875 și reprezintă astăzi Primăria Municipiului Arad. Pe timp de noapte, Palatul Administrativ poate fi ușor de reperat datorită turnului central, înalt de 54 metri, care se ridică luminat de reflectoare printre mulțimea celorlalte minunate clădiri. În turn găsim un orogoliu elvețian care anunță ora fixă prin „Oda bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven.

[mashshare]

ZiggY

Zânuțele anotimpurilor

„Râd sau plâng, plâng sau râd… Mănânc și plâng, mănânc…” Îngânam pe străzile din Arad cuvinte la nimereală. Spiritul actoricesc încă era viu în mine, iar vremea plăcută, ușor călduroasă îmi oferea spațiu de desfășurare. Anotimpul de primăvară îmi crea un cadru ideal noilor schimbări. Totuși, acest cadru se apropia de sfârșit, fiind curând înlocuit de spiritele verii cu rolul lor ușor diferit…

Mă hotărăsc să intru într-o discuție mai amplă cu zeițele anotimpurilor. Auzisem despre un loc în care le pot contacta cu ușurință – un maiestuos palat. Imediat ce pătrund între pereții clădirii zânele înflorate mă întâmpină din zbor cu coliere de frezii, zambile, narcise și lalele, toate-ntr-un chicot și un dans maiestuos. Reverențe după reverențe, piruiete, salturi prin aer…
– Salutare, zânuțelor! caut eu să le atrag atenția.
– Bine ai venit, Ziggy! îmi răspund ele fără să se oprească din dansul lor. Ți-a luat ceva până să ne vizitezi.
Vorbele zânelor erau dulci și drăgălașe. Dintotdeauna mi-a plăcut să le fiu alături. Țin minte că au apărut în viața mea chiar la ziua nașterii mele, apoi, când am făcut o lună. Ne-am distrat grozav. Diferit față de cum mă jucam cu Taurul, dacă îți amintești povestea de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Mult diferit… Și iată-mă acum, din nou, în preajma lor. Am aproape trei ani și tot la fel de dragi mi-au rămas.
– Zânuțelor, știți de ce a venit?
– Mhm? îngână ele într-un cor.
– Acum că am început să aflu mai multe despre lume, îmi apar multe întrebări în minte. Și, vreau să știu: Ce înseamnă anotimpurile?

Toate au început să chicotească și și-au accelerat zborul, devenind din ce în ce mai haotic. Iar în mișcarea aceea browniană, zânele primăverii rămân plutind în mijlocul sălii. Ele aveau îmbrăcăminte înflorată și coronițe pe cap.
– Ziggy, noi reprezentăm lunile de primăvară: Mărțișor, Prier, Florar. Noi oferim Naturii Umane, Energia Renașterii. Primăvara vine cu noile schimbări, cu prospețime, revitalizare. Toate aceste trei luni reperzintă o purificare de vechile energii, până când procesul de renaștere sau naștere, cu toate elementele benefice, specifice și necesare, i-a amploare atingând cota maximă.
Zânuțele Primăverii se retraseră apoi din mijloc și din nou începu acea mișcare browniană. Din ea, au rămas în față alte trei zâne, cu rochii în culori stridente, aprinse:
– Ziggy, noi suntem Cireșar, Cuptor, Gustar, lunile de vară. Noi susținem Omul în schimbările ce tocmai s-au produs într-însul în cursul primăverii. Îi oferim energie solară care să îl încarce zi de zi. În Timpul Nostru, Omul continuă să-și manifeste Noul Eu într-un mediu optim.
– După care, urmăm noi! se auziră alte trei voci. Gustar, Răpciune și Brumărel. Noi arătăm oamenilor ce au sădit de primăvară și de ce au reușit să se ocupe în vară. Noi le oferim bilanțul. Rezultatele. Iar ultimele noastre surori…
– Brumar, Undrea și Gerar! apărură ultimele trei zâne în prim plan. Noi creem o atmosferă de meditație, de introspecție și retrospecție. Oferim Oamenilor șansa să-și conștientizeze faptele și propriul Eu. De asemenea, transmitem semnalele specifice hibernării, adică odihnei.
– Iar apoi, începură toate într-un cor, procesul o ia de la capăt. Ciclul continuă. Omul iese din iarnă cu energii moarte, pe care le regenerează la primăvară.
Zânuțele prinseră a se mișca din nou haotic și rapid, atât de rapid încât nu le puteam urmări fel și chip. Agitația continuă până când o lumină puternică crescu și explodă în mii de steluțe rogvaiv.
– Urmărește natura, Ziggy… se auzi o șoaptă delicată, într-un ecou stereo, în timp ce steluțele dispăreau una câte una.

Am părăsit Palatul Administrativ, unde, din câte se părea, zânuțele anotimpurilor administrau resursele necesare fiecărei etape din ciclul natural. Deci primăvara plantăm, vara continuăm ce am început prin muncă și implicare, toamna culegem roadele, iar iarna ne odihnim. Oare ce înseamnă asta raportat la micile lucruri din viața mea?

Echipa Zig Zag prin România