Mănăstirea a fost construită în anul 1520. Călugării franciscani au fost cei care au slujit și întreținut biserica astfel încât să își îndeplinească rolul creștinesc.
În anul 1668, un localnic donează călugărilor franciscani, o tipăritură pe carton, realizată în Italia la 1650, reprezentând-o pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul. Reține acest detaliu.
La 1695, turcii invadează Lipova. Incendiază bisericile, inclusiv capela de rugăciune. Flăcările asediază totul. Praf și cenușă rămâne din tot ce contura odată un loc pentru suflet. Tot, mai puțin un element – acea icoană a Sfintei Fecioare, lucrate pe carton. Nimeni nu poate explica cum acele flăcări au ocolit simbolul de credință.
În 1722 a fost construită noua biserică, cu o înălțime de 67 de metri, acum complet din piatră, căci până atunci era parțial din lemn, parțial din piatră. Deși războiul s-a terminat, și-a lăsat amprenta asupra bisericii – pe lângă deosebita energetică din jur, rănile îi rămân acoperite cu piatră, lemnul fiind doar o frumoasă amintire. Oare din cauza aceasta s-a pierdut obiceiul de a contrui din lemn – din cauza distrugerilor violente aduse de război?
Astăzi, găsim icoana Sfintei Fecioare cu Pruncul frumos înrămată în argint, simbol al credinței. De asemenea, pe data de 15 august, Înălțarea Maicii Domnului, și pe data de 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, sau după cum spun oamenii pe scurt„înainte și după Sfânta Marie”, mulțime de pelerini se adună și urmează Drumul Crucii pe care Sfânta Maică a vărsat lacrimi de durere pentru Fiul ei, Mântuitorul.
[mashshare]
Minunițe cât privești!
Soarele se lasă încet ascuns de privirile mele, în timp ce las lumina apusului să îmi curețe ochii și să îmi liniștească mintea; o altă zi a coborât, și eforturile mele odată cu ea. Strămoșii noștri daci, la fel făceau: își începeau ziua salutând soarele la răsărit, care reprezenta un moment de sincronizare a viziunii lor cu universul, și își finalizau munca până la apus, când manifestau recunoștință pentru tot ceea ce fusese în ziua respectivă.
Mă retrag în liniștea mea, în tăcerea clipei și privesc cerul până prinde acea nuanță moviu-roșiatică difuză care anunță venirea nopții, implicit venirea viselor.Vizita Mănăstirei Maria Radna m-a făcut să îmi pun câteva întrebări. Și una dintre ele, cea mai misterioasă a fost: „Cum se întâmplă minunile?”
Mi-am căutat răspunsul sub stele, cercetând pământul în pași lenți, meditativi. Mi-am spus că pentru a fi mai inspirat, am nevoie de un loc mai înalt, un spațiu de perspectivă. Așa că, dintr-o bătaie de palme, am ajuns pe un deal îndepărtat, întunecos. De aici puteam vedea luminile deja aprinse, clipind cu strălucirea unor mici diamante. Una dintre ele chiar devenea din ce în ce mai intensă și se apropia de mine.
– Ziggy, mi-a vorbit, călătorește cu mine…
M-a condus într-un spațiu îndepărtat, trecut. M-a condus chiar în momentul în care s-a produs incendiul. Și acolo, am putut vedea. Chiar din flăcări, chiar la 2 metri dinstanță de icoană, stăteau împrejurul ei, sidefii (cum eram și eu), doi îngerași, de o parte și de alta a icoanei, protejând-o cu lumina lor de diamant.
– Vino… mă îndeamnă din nou lumina și mergem într-un alt spațiu, un spațiu rustic, în curtea unei familii, în care un băiețel îi arată tatălui nota sa la test.
– E o minune! strigă tatăl bucuros, care își îmbrățișează copilul cu iubire.
M-am apropiat să văd nota. Era nouă la istorie. Dar ce mi-a atras cu adevărat atenția a fost o hârtie boțită, roz, având un mesaj scris cu cerneală și, cum îmi părea mie, de o mână de fată. Am putut zări doar aceste câteva cuvinte: „învățăm împreună la istorie”.
Se pare că minunile pot avea mai multe fețe. Sunt peste tot în jurul nostru și de natura cea mai simplă și pură. O icoană ce rămâne neatinsă de flăcările vijelioase ale războiului este o minune. Reușita la școală a unui băiețel îndrăgostit, mentorat la obiectul cel mai dificil pentru el de fata visurilor lui, este de asemenea o minune. Nașterea unui copil, la fel. Privirea unui răsărit, sau al unui apus, înseamnă asistarea la minuni.
Sunt înconjurat de „minunițe”, cum spune un bun prieten când ajunge pe tărâmul sirenelor. Este și aceea o minune, așa-i că da?
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment