memorialul balcescu

Memorialul Bălcescu este incredibil! De ce? Pentru că nu e plicitisitor. Cum aşa? Datorită ghidului amuzant şi tuturor activităţilor ce se organizează aici.

ceas vechi muzeu nicolae balcescuAfară era cald şi senin, când am fost în vizită. Îmbrăcaţi sumar, nu credeam că voi mai scăpa de căldura dogoritoare. Apoi, am intrat în memorial. O răcoare de-ţi făcea piele de găină. Ghidul nostru a început să ne povestească cu poftă despre acest minunat loc. În 1828, Iancu Bălcescu şi Zinca au fost cei care au creat temelia Conacului Bălcescu. De atunci, din 1828, până în 2016, schimbările produse l-au adus într-o formă care atrage admiraţie. Până la sfârşitul vizitei, nu am ştiut dacă pielea de găină încă se mai datora frigului sau dacă povestea a fost cea care ne-a impresionat. E nevoie să vii aici personal şi să afli! Memorialul Bălcescu are nişte obiecte foarte misterioase şi vechi în interior. Să luăm ca exemplu acest ceas de perete. Are o poveste amuzantă în spate şi o vei putea afla numai printr-o vizită aici.

nicolae balcescu si cosminaSpre sfârşitul turului, unii dintre noi au avut şansa să cumpere şi câteva farfurioare din Horezu pentru părinţi şi cei dragi de la depărtare. Am ieşit feriţi şi ne-am înmuiat instant sub mângâierea razelor de soare. Am mers în spatele muzeului şi am încununat vizita noastră cu o poză în fân. Desigur că, până să facem poza, am făcut nenumărate duble din cauza tentaţiei de a ne juca cu micile şi ciufulitele paiete din iarbă uscată.

Povestea Memorialului Bălcescu nu se termină aici. Ba, chiar, mai este ceva interesant de văzut aici, dar te las pe tine să descoperi acea piesă de puzzle care completează vizita şi atrage prin fragilitatea ei.

În încheiere, amintesc vorbele revoluţionarului Nicolae Bălcescu:

„Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul, viitorul. O naţie fără istorie este un popor încă barbar şi vai de acel popor care şi-a pierdut religia suvenirurilor.”

fan nicolae balcescu zig zag

***

Acest fragment face parte din cartea Aventuri în Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care am lansat-o oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

p.s.: Nu ai citit încă povestea din Odăi? E una nărăvaşă… Vezi AICI la ce mă refer! 🙂

Echipa Zig Zag prin România