Mălaia

I.

13054676_913419962089068_850813630_o

Era absolut superbă… Plete lungi, argintii, ce curg până-n pământ și se scurg în ochii mei plini de admirație. Am întrebat-o care este secretul frumuseții ei. Ea mi-a răspuns:

– Secretul este să știi să te mulezi pe stâncile rigidității. Apoi, în curgerea ta, pic cu pic, le vei finisa și vei crea splendid spectacol în perdele de stropi.

Am privit-o toată, apoi am privit la stropii ei și am coborât odată, împreună, pe valul de plete argintii ale Cascadei Scoruș.

– Așa-i că e superbă? mă întreabă ghidul meu de nădejde, un câine frumos cu blană albă și neagră. Ori de câte ori am ocazia, urc să o văd pe eleganta mea mireasă. Toți turiștii cred că urc în speranța că primesc ceva de mâncare de la ei. Oamenii… Unii se simt atât de bine în milostenia lor. Dar ei abia așteaptă să primească din partea mea un strop de afecțiune și bucurie. Din păcate, Dragostea mea argintie a început să creadă la fel. Ea încă nu își dă seama de admirația sinceră ce i-o port. Așa că îmi este destinat să urc mereu cu turiștii, ca să o revăd zâmbind.

– Dar de ce nu ai urcat o dată fără turiști și să-i arăți sentimentele pe care le porți față de Cascadă?

– Sunt un biet câine, fată dragă. Nu m-ar crede niciodată…

În timp ce coboram pe stâncile umede, mă gândeam la relația dintre câine și Cascada Scoruș. Oare care era răspunsul la suferința câinelui?… Când am ajuns la baza izvorului, un nou grup de turiști se pregătea să urce.

cascada lui ciuca caine 2

– Ce vei face? îl întreb eu pe patruped.

– Îi voi spune… curând. Voi urca cu turiștii și voi rămâne să îmi dezvălui sentimentele față de ea.

Ne-am îmbrățișat câinește și ne-am luat rămas bun. Mi-a promis că va trimite vorbă prin câinii de pretutindeni ca, indiferent unde voi fi, să îmi spună cum a ieșit gestul său de curaj și sinceritate.

M-am retras la Pensiunea Paradis cu o amintire olfactivă puternică: miros de frunze uscate și stânci umezite bătute de vântul primăvăratec.

***

Acest fragment face parte din cartea Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care o vom lansa oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Participarea ta alături de comunitatea din județul Vâlcea va însemna un pas înainte în evoluția turismului românesc. Te așteptăm cu drag și entuziasm! 🙂

Laura și Echipa Zig Zag! 😀

p.s.: Ai aflat de ce este special Horezu? Intră AICI!

Echipa Zig Zag prin România