II.

Următoarea zi nu putea începe mai bine decât cu un mic dejun țărănesc: ouă de curte, telemea proaspătă și dulceață de casă. Am stat toți la vorbă și la molfăit și am mai ascultat din poveștile pline de experiență a domnului Pavel Ciucă, gazda noastră și proprietarul Pensiunii Paradis din Mălaia.

pensiunea paradis

Înainte de a merge mai departe, este foarte important să faci cunoștință cu domnul Ciucă. Dă-mi voie să-ți spun câte ceva despre dumnealui. Un om de statură mică, mereu cu ceva cuie de bătut (sau treabă de făcut) și o minte ageră ce se poate vedea prin chipul luminos și postura verticală, plină de vitalitate pentru vârsta lui. De fiecare dată când ne povestea despre aventurile sale montane sau frumusețea țării natale (despre România vorbesc, desigur), ochii săi se transformau în zâmbet și prindeau o strălucire pe care numai îndrăgostiții o pot înțelege. Acesta este Pavel Ciucă!

ciuca

***

O zi superbă se cunoaște după cântecul păsărilor. Știi cum poți testa asta? Când ieși din casă, observă primul lucru pe care îl auzi: gânguritul minții tale sau pașii tăi pe drumul prăfuit, ornat de-o parte și de alta cu ciripit de păsărele?

Traseul către Fântâna și Crucea Brătienilor a fost o combinație dintre cele două variante. Traseul acesta mi-a oferit o bogată experiență senzitivă. Am experimentat tot felul de cadre naturale: de la expoziții animaliere (voi detalia îndată), până la colțuri pline de mușchiuleț smarald, înconjurat de brazi falnici.

caine 1Ca să ajungi pe traseul împădurit, trebuie să treci printr-un mic sat. Este vorba de o cărare îngustată de o parte și de alta de curți și case. Curțile oamenilor sunt pline de viață și haz; animalele de curte, pentru unii turiști cum suntem noi (cu neuronii în zig zag), devin adevărate expoziții de animale vii; sau fascinante „muzee de vietăți domestice”! Aici ești întâmpinat de cocoși focoși, găini fricoase, miei săltăreți, căței bucuroși, curcani comici, pichere pițigăiate, gâște găgăite și pisici mustăcioase.

Am încheiat cu animalele! Mai departe pe traseu urmează expozițiile vegetale, de un aspect și miros aparte. Tot drumul până sus este spectaculos! „Romantismul natural” a pregătit un ambient de care să te îndrăgostești lulea! Presărat de verdeață, firicele de apă proaspătă, frunze uscate, miros de brad și mușchiuleț smarald, am trăit marea tentație de a merge desculță. Umm… Un deliciu! O adevărată terapie de relaxare nervoasă… Acum savuram natura și cu tălpile, o suprafață din corp pe cât de sensibilă, pe atât de importantă în procesele de detoxifiere ale corpului.

poza de grup

Ce mai lipsea acum? O gură de apă proaspătă. Ajunși la fântână, ne-am potolit cu toții setea și pofta. Fântâna Brătienilor este una de trecut pe hartă! Niciunde nu vei mai păși pe un traseu atât de plin de diversitate!

flututras

Ai văzut fluturași dansând? De acest spectacol am avut parte la coborâre. Două cupluri de fluturași se împleteau armonios pe valurile iubirii primăvăratice, iar noi le urmăream grația aeriană… Apoi, un cocoș a sărit pe o găină! Mergând mai la vale, prin sat, am surprins o altă împerechere, violentă aș putea spune. O găină, jumulită de penele de la ceafă, fugea bezmetică prin curte de un cocoș focos. Acesta urmărea găina mai ceva ca ANAF-ul, facturile frauduloase…cocos

Ne-am întors la pensiune gândindu-ne doar la mâncărica de ciuperci cu usturoi și mămăligă. O dădusem comandă, cu o seară înainte, Mirelei, „colega de cameră” a lui Pavel (adică soția lui).

***

Acest fragment face parte din cartea Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care o vom lansa oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Participarea ta alături de comunitatea din județul Vâlcea va însemna un pas înainte în evoluția turismului românesc. Te așteptăm cu drag și entuziasm! 😀

Laura și Echipa Zig Zag! 😀

p.s.: Nu ai citit, încă, prima parte din capitolul III? Intră AICI!

Echipa Zig Zag prin România