I

Încă din prima zi de şedere în oraş, un zigzagăr era deja cu nasul în cărţi. Unde, oare? La Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, desigur! Cine, oare? Hmm… Radu, desigur! El este enciclopedia umană a echipei.

vitraliu

Îți spunem cu cartea la inimă că 40 de zile într-un județ curg altfel cu o planificare amplă. Iar pentru asta ai nevoie de o documentare amplă. Dar îl las mai bine pe Radu să-ţi povestească cum a fost:

„Pentru a avea acces la orice informație, trebuia neapărat să-mi fac permis. Apoi, am aflat că se eliberează doar pentru cei care sunt din Vâlcea. Hmm…

raduÎn momentul acela, am spus ce ar spune orice om cu Caragiale la cap:

– Aveți puțintică răbdare, stimabililor!

– Să avem răbdare pentru ce? a venit, apoi, întrebarea din partea personalului bibliotecii.

Ei bine, în momentul acela, am spus ce ar spune orice zigzagăr cu scaun la cap:

– Noi suntem un grup de tineri, care și-au propus să călătorească 5 ani prin toată România, cu scopul de a promova unicitatea locurilor și povestea oamenilor autentici din fiecare județ.

Acum, orice om cu scaun la cap, care aude o asemenea poveste, de obicei spune:

– Să vedem cum vă putem ajuta…

Am găsit multă deschidere şi entuziasm la oamenii care lucrează în cadrul bibliotecii: director, secretare și doamnele simpatice de la sala de lectură. După ce am primit un braţ de cărţi, m-am și pus pe cercetat.

carteAşa am aflat că biblioteca modernizată are un fond de 400.000 de mii de volume. Diversitate mare, mon cher! Această clădire, care a primit numele lui Antim Ivireanul, patronul spiritual al oraşului, mai are un atu: are cea mai mare cupolă-vitraliu din România! În culori felurite, artistul vâlcean Gheorghe Dican, a pictat Facerea Lumii. O splendoare ce merită văzută cu ochii proprii!

La bibliotecă am avut şi un mediu de socializare! Ne-am întâlnit cu artişti şi oameni de cultură, care ne-au devenit ulterior buni prieteni. Eadevărat ce se spune: cititul chiar te face sexy! :D”

Şi unde merg oamenii sexy? La… Răspunsul la această întrebare îl vei afla în partea a II-a a aventurii prin Râmnicu Vâlcea.

***

Acest fragment face parte din cartea Aventuri în Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care am lansat-o oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Te felicităm pentru achiziţionarea uneia dintre cele doar 10 cărţi ale Ediţiei I, în format fizic. Dacă ai susţinut proiectul nostru, şi nu ai primit cartea în mână, verifică-ţi e-mailul! Acolo vei găsi cartea promisă în format pdf. 🙂

Dacă nu ai reuşit încă să susţii acest proiect, o poţi face astăzi! Intră aici şi află cum poţi susţine acest proiect: apasă aici !

Cu spirit studios,

Radu şi Laura! 🙂

 

 

 

 

p.s.: Nu ai citit, încă, ultima parte din capitolul IV – Băile Olăneşti? Intră AICI!

 

 

Echipa Zig Zag prin România