Fiecare obiect are o poveste. Descoper-o la Muzeul din Sebiș!

Lucrurile vechi sunt magice! Știi de ce? Deoarece, cu cât sunt mai vechi, cu atât au o poveste mai frumoasă, mai lungă, mai plină de detalii și aventuri interesante.

Muzeul din Sebiș deține astfel de obiecte vechi. Este atât împânzit de povești, încât acestea se înghesuie cât pot între cei patru pereți ai clădirii. Odată ce pătrunzi în interiorul camerelor, vei putea simți aerul aglomerat de magia șoaptelor, pe care fiecare lucru ți-l povestește pe îndelete. Iată spre exemplu, povestea cufărului unicului dresor de arici.

Se spune că în Sebiș a fost făurit un cufăr ca toate cufărele. Nu avea nimic mai deosebit față de celelalte. Într-o zi, un meșter olar achiziționează acest cufăr pentru treburile sale, pe care în mare parte le făcea în slujba baronului Waldstein. Pe acele timpuri se duceau multe războaie, așa încât Ardelean, căci așa îl chema pe olar, este trimis la Lipoka și Waterloo. În această călătorie, cufărul nu-i lipsește fel și chip. Obiectul rezistă admirabil pe cele două fronturi și ajunge, prin împrejurări necunoscute încă, în mâinile fierarului Stepan Ion Niță. Acesta participa în armata austro-ungară și îi este dat ordin să plece pe frontul din Galiția. Cufărul după el.
Colțurosul obiect din lemn supraviețuiește și de această dată. Deși mai uzat, stăpânul său îi găsește utilitate în continuare. Căci fierarul Stepan, nu era doar un simplu fierar. El era și dresor de arici, singurul din acele zone.

Când ajungi la Muzeul din Sebiș, să privești atent acest cufăr nemuritor. Alocuri vei găsi urme de zgârieturi făcute de gheruțele aricilor, în timp ce erau dresați. Chiar și așa, povestea cufărului nu se încheie aici. În 1927, Stepan moare de tifos, iar cufărul rămâne fără rol. Totuși, în ciuda condiției sale, numărul stăpânilor cufărului nu scade. Dimpotrivă, mai crește cu câteva cifre. Căci aventura sa mai continuă prin al doilea război mondial, când nu știm sigur ce s-a întâmplat. Totuși, dacă te apropii de el și asculți atent șoaptele sale, sunt sigură că îți va povesti cu de-amănuntul ce a văzut și a trăit.

Aceasta este una dintre zecile de povești de la Muzeul din Sebiș. Te poți distra alegând tu obiectele ale căror poveste vrei să le asculți. Cu povestea înainte!

[mashshare]

ZiggY

Zile de muncă și nopți de magie

Zilele și nopțile treceau pe nesimțite. Odată aveai un public agresiv, violent aș putea spune chiar, odată aveai un public fermecător și fermecat, ce te recompensa furtunos prin aplauze și nu printr-un gloț în cap. Da… Așa gândea cufărul nostru, a cărui poveste se așterne glorios pe paginile acestei foi.

Cufărul era un simplu cufăr ca toate celelalte. Nu avea nimic special, în afara faptului că se aventurase prin multe colțuri ale lumii. Admirase dansurile gheișelor din Tărâmul cu flori de cireș, dârdâise prin zăpezile înfrigurate din cei doi poli ale pământului, dansase salsa la faimosul festival în care femeile sunt îmbrăcate în pene și papagali cu pene care de care mai colorate fac spectaculoase coregrafii prin aer. O, da, călătorise cufărul nostru prin multe locuri.
Povestea sa începe într-un mic sat numit Sebiș. Născut din mâinile unui tâmplar iscusit, este expus, ca toate celelalte cufere, trecătorilor grăbiți ce treceau prin fața tarabei sale. Într-o zi, olarul satului face o vizită la taraba tâmplarului.
– Ziua bună, tâmplare!
– Bună este, întradevăr, olarule! Ce te-aduce pe la mine?
– Iată, aș avea nevoie de un cufăr pentru lucrurile mele.
– Le vezi pe toate înaintea ta, olare. Alege pe acela pe care ți-l dorește inima.
Stătu olarul nostru și privi la toate, dar nici unul parcă nu-l atrăgea. Apoi, privirea îi cade pe un cufăr așezat în spatele vânzătorului. Parcă strălucea altfel decât celelalte cufere.
– Îl vreau pe acela.
– Ai fler, olare. Acesta e ultimul făurit.
Cei doi meșteri încheie afacerea mulțumiți. Timpul trece și olarul nostru este chemat la război. Zilele cufărului erau foarte agitate, iar nopțile scurte, căci abia reușea să închidă un ochi.
– Vai de mine, ce viață, gândește cufărul. Oare așa îmi va fi viața întreagă?
Anii trecură și olarul îmbătrâni. După o viață destul de lungă pentru dânsul, se pune într-o seară lângă cufăr și îi împărtășește gândurile sale.
– Oh, cufere, iată că viața mea se apropie de sfârșit și îmi doresc un stăpân bun pentru tine.
– Bătrâne, îi răspunde cufărul, nu fi cu grijă pentru mine. M-oi descurca.
– Cufere, continuă bătrânul respirând greoi, promite-mi că te vei bucura de viață.
Acestea fu ultimele cuvinte ale olarului către cufăr, căci în noaptea aceea își dădu duhul. La înmormântarea bătrânului, nu fu decât el și un fierar de pe acele meleaguri.
– Ia uite-te, cufărul a venit până și la înmormântarea lui. Pare a fi un cufăr bun. Hmm… Ești un pic uzat, dar ceva aparte. Te voi lua cu mine. Pe mine mă cheamă Stepan.
Zilele cufărului nu se schimbară foarte mult. Ziua, tot în plin front, iar noaptea abia dacă ațipea de oboseală. Totuși, într-o noapte ceva fu diferit. Fierarul se furișă în odaia sa cu un sac în care se mișca ceva. Deschise lada de la cufăr și dădu drumul conținutului înăuntru.
– Airici?! exclamă cufărul.
– Shh! îi făcu semn fierarul Stepan. Da, arici. Vreau să îi dresez. Vreau să îi dresez și să mergem cu numere de magie și circ prin toată lumea cu ei. Ce zici, cufere?
– O, Stepan, sunt alături cu tine! zise cufărul încântat ca un copil.
Zilele erau dure, dar nopțile îndulcea viața amândurora. Căci seară de seară, până la răsăritul soarelui, cei doi dresau aricii să facă tot felul de trucuri și numere de magie.
– Ce zici, cufere? Suntem pregătiți?
– Să călătorim, Stepan, să călătorim!

Viața celor doi se schimbară complet. Nopțile erau pline de lumini colorate, aplauze și reprezentații sub clar de lună. Oameni din toate colțurile lumii erau atrase de numerele lor. Cufărul era mai fericit ca niciodată. În sfârșit, viața lui era palpitantă. Oboseala n-o simțea niciodată, nici el, nici dresorul de arici.

Singura întrebare ce rămâne de pus este ”de ce arici?”. Răspunsul mi l-a dat cufărul în timp ce-l vizitam la Muzeul din Sebiș, unde este expus acum. El mi-a șoptit simplu: ”Era ceva exotic. Publicul iubește exoticul.”

Echipa Zig Zag prin România