Pasiunea tot pasiune rămâne

” Nu am avut satisfacții deosebite, dar am fost educat să muncesc. Dar bineînțeles că pasiunea mea e tot arta viticulturii. (…)

Muzeul e înființat în 1987 cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la întemeierea stațiunii de cercetări viticole Miniș. Ea a fost constituită în 1957 pe fondul școlii viticole, instituită în 1881. E cea mai veche școală viticolă din România actuală, cea mai vechi aflându-se la Chișinău, în Basarabia. Stațiunea s-a înființat datorită orientării unei tehnologii noi viticole pentru viticultura din vestul țării.”

[mashshare]

ZiggY

Cine poate să-ți vorbească ore-n șir despre podgoria Miniș-Măderat ?

Podgoria Miniș-Măderat se pierde în negura timpului ca tradiție în viticultură. Evoluția acestei arte a lăsat urme, cu timpul. Toate transformările podgoriei se văd la Muzeul Viei și al Vinului din cadrul stațiunii de cercetări viticole din Ghioroc.

– Nu foarte multe comune se pot mândri cu trei muzee, îmi spune directorul Muzeului din Arad: Muzeul Viei, al Apiculturii și al Tramvaiului.
– Dar dacă vreau să aflu mai multe despre podgoria Miniș?
– Mergi și caută-l pe domnul care lucrează la stațiunea de cercetări, Ziggy! Poate să-ți vorbească ore-n șir despre viticultură și vinuri. Se ocupă de cercetare, degustări și predă mai departe.
Cum Muzeul Viei se vizita la cerere el a fost cel care mi-a făcut turul lui.
Ironia face că timpul său era scurt, stațiunea ocupându-i mult timp în ziua întâlnirii noastre.
Am cunoscut un bătrânel cu părul cărunt, dar foarte ager și vorbăreț. Se grăbea dar asta nu scădea deloc calitatea poveștilor sale.
– Tinere Ziggy, când ajungi la Miniș ai să auzi mereu de două simboluri ale viticulturii: stațiunea de cercetări viticole și Școala de viticultură. Aceasta din urmă, e cea mai veche de pe meleagurile actuale ale poporului de la care tu înveți.
A urmat apoi călătoria prin istorie, documente, gama de unelte folosite de-a lungul timpului pentru struguri și vin și rezultatele podgoriei.
Descopeream un om trecut prin multe provocări.
– Am fost educat să muncesc iar pasiunea mea rămâne tot viticultura adăugă el. Proiectele de înființări de plantație, studiile despre boli și degustările sunt lucrurile care mă alimentează cu energie.
Chiar atunci descoperisem în curtea muzeului câteva unelte uriașe pentru producerea vinului.
– Atâta timp cât insiști pe aceste lucruri care-ți dau energie, provocările unui domeniu nu te vor doborî.
Ne-am fi întins cu ușurință la povești dar inginerul viticol trebuia să plece. Nu a făcut-o înainte de a-mi explica beneficiile vinului pentru sănătate, presărate cu soiurile cele mai bune din podgoria Miniș. Explorarea Muzeul Viei nu se terminase încă…

Echipa Zig Zag prin România