Cum ajunge un calculator în inima unui professor de istorie?

”Am fost dintotdeauna pasionat de calculatoare, încă de când au apărut. Primul calculator l-am luat în ’97 când s-a născut fiica mea.

Aici e obiceiul să vii cu cinste. Adică, rudele, cunoscuții vin să vadă copilul și-atunci lasă bani. Eu cu nevastă-mea am strâns banii într-o cutie cu gândul de a cumpăra un calculator. Și l-am luat cu 1000 de mărci, că așa era atunci. Iar maică-mea: ‹Vai, ai dat atâția bani…›, dar ea nu știa ce e.

Apoi, anul următor, maică-mea era farmacistă și s-au introdus rețetele care trebuiau puse pe calculator. (…) Când am venit ca director, m-am gândit în primul rând, o școală, mie îmi place sistemul american, trebuie să aibă personalitatea ei. Adică să aibă siglă, sărbătorile ei… Dacă ești profesor, trebuie să devii profesionist, să te perfecționezi în fiecare zi.”

[mashshare]

ZiggY

Lăudatul dascăl

A fost odată, pe meleagurile Țării Zarandului, o școală în care se vorbea foarte mult despre un anumit dascăl. Toată lumea știa de isprăvile lui. La un moment dat a început să vorbească întregul sat despre el și ușor, ușor i s-a dus veste în întreaga țară. Așa am auzit și eu despre el. Frumoase mai erau vorbele hangiului de la Moara cu Noroc și curios m-a mai făcut de isprăvile lui.

Am pornit cât am putut de repede spre locul unde îl puteam găsi. Drumul a fost lung și am ajuns mai greu decât aș fi crezut dar odată ajuns, am fost primit cu brațele deschise:
– Intră tinere, casa mea se bucură mereu de oaspeți.
– Mulțumesc, Ziggy e numele meu.
– Știu, hangiul cel priceput a avut grijă să mă anunțe de această vizită.
– Mă bucur. Am auzit multe despre isprăvile dumitale. Am venit să aflu ce e adevărat și ce nu.
– Nu e mare lucru Ziggy, am făcut și eu ce am putut pentru mai bunul mers al școlii. Asta m-a ajutat pe mine și pe cei de acolo să ne facem treaba mai bine. Copii vin mai cu drag și învață mai ușor.
– Nu vă deranjează că toată lumea vorbește și povestește tot felul de lucruri?
– De ce să mă deranjeze? Nu am nimic de ascuns, fac ce îmi place și o fac din pasiune. Consider că atunci când faci ceva măreț, nu trebuie să păstrezi doar pentru tine. Trebuie să spui mai departe, să afle cât mai mulți. Poate așa o să fie ajutați și alții. Poate cineva urmează exemplul și face la fel. M-aș bucura să aud despre alții că fac ceea ce am făcut și eu.
Discuția s-a întins pe multe ore. Am băut câte un pahar de apă rece de izvor și am împărtășit multe lucruri unul de la altul. A preluat lucruri de la tatăl său, își cunoaște rădăcinile și si-a construit propria identitate pe un fundament puternic.

Înainte să ne luăm rămas bun, ne-am strâns de câteva ori mâinile, am decis să păstrăm legătura și mi-a mai spus încă o dată un lucru. A spus ca atunci când fac ceva demn de laudă, eu să fiu primul care spune ce am făcut și să nu aștept în tăcere pe alții să observe.

Echipa Zig Zag prin România