costume populare

”Nu fac 2 costume la fel, decât pentru ansamblurile de dans. Pentru ei le fac la fel, de nu le poți deosebi. Dar când e vorba de personalitatea unui om, eu  nu pot să fac unuia ce i-am făcut altuia.

Nu, fiecare e cu treaba lui. În momentul în care vine și-mi spune cum îl cheamă, îi iau lucrarea, îi mai dau și eu o părere…dar, dacă l-am auzit cântând, de exemplu, știu despre ce e vorba, cam ce l-ar reprezenta. (…) Dacă lupți pentru ceva, nu există pierdere!”

[mashshare]

ZiggY

Schimb de valoare – costum popular pe muncă la grădină

A fost odată ca niciodată, într-un sat de la marginea meleagurilor poporului de la care învăț, un obicei bătrânesc. Toate femeile de aici lucrau în casă și coseau costume populare. Fiecare membru al familiei avea mai multe rânduri de costume. Erau unele pentru lucru, altele pentru sărbătoare și tot așa. Tradiția spune că la fiecare sărbătoare mare, fiecare membru al familiei trebuia să aibă haine noi.

Odată cu trecerea anilor, tradițiile au început să se piardă și au rămas din ce în ce mai puține familii care păstrează această tradiție. Când am ajuns eu prin aceste locuri, am mai găsit doar o singură persoană care mai coase costume populare.
– Ziua bună, tinere! Ce te aduce pe la mine?
– Bună ziua! Bucuroasă de oaspeți?
– Oricând tinere! Poftește de intră!
– Mulțumesc! Vorbește lumea despre costumele populare pe care le faceți, nu am mai găsit pe nimeni în zonă și am venit să discutăm.
– Din păcate sunt cam singura de pe aici care mai face așa ceva. Ce ai vrea să discutăm?
– Păi despre aceste costume la care lucrați.
– Să nu îmi spui că vrei și tu unul?
– No, numai dacă se poate.
– Hai să vedem ce putem face.
Am mers prin camerele din spate de unde a scos tot felul de materiale. Mi-a arătat cam ce ar trebui să folosească pentru a-mi face un costum, după care a spus:
– Dacă ești dispus să mă ajuți la treburile prin grădină câteva zile, cât lucrez la costumul tău, nu îți cer nici un ban. Dacă nu, discutăm de alte lucruri.
– Când încep lucrul la grădină?
– Chiar astăzi dar înainte hai să îți dau ceva să mănânci!
M-a așezat la masă și m-a servit cu tot felul de bunătăți făcute în casă. Am mâncat bine după care am mers în grădină. Mi-a arătat ce trebuie făcut și m-a lăsat singur. A mers să înceapă lucrul la costum iar eu m-am apucat de treabă. Abia aștept să îmi văd costumul cel nou. O să se potrivească perfect cu straița.

În câteva zile de muncă la grădină, timp în care am învățat tot felul de lucruri noi, m-am ales cu un costum popular autentic. L-am îmbrăcat cu mândrie și am plecat mai departe pe drumul meu. M-am bucurat mult că am putut să ofer munca mea la schimb pe munca dumneaei. Consider acum că multe lucruri se pot face așa pe schimb.

Echipa Zig Zag prin România