Echipa noastră a înnoptat în Slănic Moldova, la unitatea de cazare „La Kuburi”, aflată sub umbrela inițiativei Rentakub. În traducere din limba engleză, rentakub înseamnă „închiriază un kub” și reprezintă un proiect pilot, care își propune să creeze, la nivel național, o rețea de case de vacanță sub formă de cuburi din lemn. Pentru moment, astfel de kuburi există în două locuri din județul Bacău (Slănic Moldova și Bacău), la Băile Felix și la Râșnov. Acestea pot fi închiriate, prin câteva click-uri, pe platforma rentakub.com. Pe parcursul acestui articol, vei afla detalii despre șederea noastră în unitatea de cazare de tip kub, îți vom spune de ce recomandăm acest loc și, pentru antreprenori, vom oferi informații privind aderarea la „Rentakub” (practic, îți vom spune cum să poți să-ți construiești o rețea de kuburi pentru a primi turiști).
Experiența șederi într-un kub
Am ajuns după amiază și ne-am cazat singuri (en: self check-in). Practic, cu ajutorul unui cod primit în avans pe telefonul mobil, am deschis ușa kubului. Noi am testat un kub de 19 metri pătrați, o variantă mai minionă, dar și un spațiu mai larg, un kub de 45 metri pătrați, care pe lângă dormitor, bucătărie și baie, mai are și un living foarte spațios. Fiecare kub devine, practic, un mini-apartament de vacanță, fiind împrejmuit de gard viu, o curte verde prin care neapărat trebuie să încerci terapia mersului desculț pe iarbă. Într-una din serile La Kuburi ne-am luat și rolul de bucătari iscusiți și am pregătit cina în jurul grătarului, apoi am luat masa în foișorul din curte. Pentru cei care nu sunt prieteni cu bucătăria (complet echipată de altfel), există numeroase variante în stațiune care pot stăpâni cu succes poftele culinare.
Șederea la kuburi constă într-o desăvârșită liniște, multă intimitate și libertate, dominată de relaxare. Toate acestea vin la pachet cu o priveliște asupra munților de pe malul drept al râului Slănic. Kuburile au ferestre largi care îți arată spectacolul naturii, chiar dacă lenevești în pat, citești sau bei un ceai.
La Kuburi – Slănic Moldova
Primul proiect de kuburi a fost lansat în stațiunea de interes național Slănic Moldova. Unitatea de cazare a fost deschisă publicului în februarie 2020, având șase kuburi de diferite suprafețe, la poalele muntelui. La fel ca toate kuburile construite, designul este unul minimalist, din foarte multe lemn, atât la exterior, cât și la interior și toate facilitățile conturate au scopul de a crea confortul mult dorit. Denumirile kuburilor din acest spațiu dezvăluie suprafața fiecăruia, iar aria totală a spațiului „La Kuburi” sumarizează un total de 2.200 metri pătrați.
Proiectul Zig Zag prin România urmărește, în teren, discuțiile cu actorii din turism și dialogul cu oamenii locului. Pe noi ne încarcă aceste întrevederi. Cu toate acestea, există și categorii de turiști care optează pentru conceptul cazării fără un însoțitor de tipul recepționer, fără un îndrumător. Acest tip de cazare e tot mai popular, susținând evoluția tehnologică a industriei, facilitând eficiența și reducând costurile antreprenorilor implicați. Mai ales acum, în vreme de pandemie, cu multiplele recomandări de distanțare socială în vigoare, ideea cazării „de unul singur” e foarte utilă. Te cazezi, începi apoi să explorezi, găsești mici legende în interiorul satului de vacanță, respecți regulile și te bucuri de șederea în acest loc.
Cum poți deveni partener rentakub?
Pentru curioși sau viitori parteneri, conceptul este simplu: este necesară o entitate juridică care deține un teren constructibil, cu acces la apă și electricitate. Acest teren pe care va fi amplasat kubul poate fi curtea deja existentă, un teren sau într-o unitate de cazare pentru extinderea spațiului de primire turistică. Cu ajutorul firmei partenere agreate care construiește kuburile, va fi stabilit planul de arhitectură, tipul de kub (standard sau premium) și alte detalii tehnice. După această etapă, fabricantul va realiza și monta kubul pe terenul stabilit, fiind livrat în formă semifinită, astfel încât noul proprietar de kub să îl finiseze cum dorește.
După construirea kubului, proprietarul va trebui să și primească turiști în noua sa unitate de cazare. Zona pe care se dorește a fi extins proiectul Rentakub vizează localități și areale cu potențial turistic. După construire, partenerul poate alege să atragă turiști prin platforma deja existentă, rentakub.com, lucru care îi va aduce o reducere din prețul de cumpărare al kubului. Ce este important de reținut este că aderarea la rețeaua Rentakub este gratuită. Ulterior, noul proprietar de kub va plăti un comision de 7% pentru turiștii care cumpără cazare prin intermediul platformei rentakub.com. Pe platformă vor fi listate și promovate toate destinațiile care au având kuburi, din România. Un detaliu interesant este acela al costurilor inițiale reduse și, totodată a unui sprijin, dacă e să privim la cei care vor să se lanseze și să demareze o activitate turistică. Fiecare partener va fi organizat ca structură de primire turistică, plata rezervărilor fiind realizată în contul proprietarului de kub.
Alte detalii:
- Contractul dintre rețeaua Rentakub și un potențial partener este de trei ani, perioadă minimă în care partenerul va trebui să rămână alături de rețea;.
- Kubul este un produs care poate fi omologat de către Direcția Turism a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;.
- Ulterior, o certificare de la aceeași instituție poate implementa plata cu vouchere a unei rezervări;.
- De asemenea, o casă de vacanță de tip kub are o garanție de 10 ani, din punct de vedere al structurii.
Mai multe detalii despre proiectul Rentakub, alături de criterii de intrare în rețea pot fi accesate AICI, completând formularul. Platforma oferă documente de informare și orientare a celor interesați, precum și un calculator de costuri.
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Leave A Comment